Wpis z mikrobloga

Dzisiejsze mielone.
2,6 kg łopatki, połowa mielona drobno, połowa grubo, temp. 5st.
5 jaj.
10 ząbków czosnku,
5 cebul,
gęsty bulion wieprzowy 200ml, do zarobienia masy,
Sól 30g,
Szklanka pociętej pietruszki,
Pieprz,
Buła tarta do obtoczenia.
Smażone na smalcu wieprzowym.

Klasyczny polski comfort food.

Można brać po dwa.

#gotujzwykopem #kuchnia #mielone
Pobierz
źródło: comment_1587812803b2W6JpjGX9bmluz3MA3MS3.jpg
  • 29
@Llukaszszz po co czosnek? Mielony bez czosnku? U mnie w rodzinie się tylko tak jadło. Oczywiście qmożna nie dać, ale nie wpadłbym na to. To jest dla mnie kwinetesncja smaku w mielonych. Na taką ilość mięsa dałbym więcej czosnku. Jak lubisz mielone i lubisz czosnek, koniecznie spróbuj.
@mlodedrwale hmm, ja dodaje bułkę maczaną w mleku, mocno odciśniętą. Zieleniny w mielonych nie lubię. Żadnych płynów nie daję, wilgotna bułka robi robotę. Cebulę daję połowę przysmażonej, a połowę surowej. Do tego dużo czosnku i mnóstwo pieprzu.
@Llukaszszz ja od dzieciaka pamiętam, jak mielilem maszynka ręczna przyczepiana do blatu składniki na mielone, więc to naturalne, ale są pyszne, będziesz zadowolony. Tylko nie bój się, to ma być czuć. Ja próbuje masy po wyrobieniu, jak czuje ze jest czosnkowa, to jest ok. I wg mnie musi być pieprzna. W sensie nie musi, wiadomo, po prostu mi tak najbardziej smakuje :)