Wpis z mikrobloga

#gielda #inwestycje

Elo Mireczki!

Z zerowym doświadczeniem na giełdzie i po przeczytaniu kilku książek z zakresu około ekonomicznego, szczególnie uwzględniając "Wielki Kryzys w Ameryce" Rothbard'a i "Wojna o Pieniądz" Hongbing'a zainwestowałem długoterminowo niewielką kwotę w akcje Pekao.

Moja teoria jest taka, że w dłuższej perspektywie Banki i tak wyjdą na swoje, bo po dodruku pieniądza Bank Centralny skupi gównoobligacje Polskiego Funduszu Rozwoju, a banki komercyjne przytną swoje jako pośrednik, bo bezpośrednio nie można tego zrobić.

Dodatkowo Premier naszego nieszczęśliwego państwa wywodzi się z kręgów bankowych, więc nie pozwoli, żeby kolegom stała się krzywda.

Poniżej wykres WIG-BANKI na którym zaznaczyłem 2008 rok. Uważam, że jedyne pytanie to kiedy rzeczywiście najlepiej kupić, ale prawda taka, że trafienie w dolne ekstremum graniczy z cudem, więc można sobie dokupywać na spadkach.

Podkreślam, że się na tym nie znam i traktuje to bardziej jako rozrywkę, bo z moją wiedzą pewnie wtopię hajs (dlatego przeznaczam na to te pieniądze, które obecnie nie wydaje przez siedzenie w domu), ale zapraszam do dyskusji ( ͡° ͜ʖ ͡°)!
Pobierz
źródło: comment_1587481049Sp3RPXzNJxLvhTjKsJeaVm.jpg
  • 13
@Elrok: jak longterm to nie jest to pewnie zla inwestycja ale imo jesteśmy przed drugą falą spadków, możliwe ze właśnie w nią wkraczamy. No ale zobaczymy. WIG juz tak mocno oberwał, że może być ciężko mu przebić dołek. Ale tego też nie wykluczam.
@Florent: Kwota niewielka, więc będę trzymał i nie sprzedam, jak spadnie mocno to może coś dokupię. Co do spadków, to jestem tego samego zdania, szczególnie jak pokażą się oficjalne dane odnośnie bezrobocia i spowolnienia gospodarczego.
@arturccc: Moja wypowiedź jest myląca. Kupiłem po 56.00 zł. Obecnie jestem -6%, ale tak jak pisałem, będę trzymał rok przynajmniej.

@thunder08: Ja akurat Pekao. Właśnie nad PKO się jeszcze zastanawiam, ale patrzyłem też pod względem ilości kredytów frankowych, bo bałem się, że coś się tu wypierniczy jeszcze, ale chyba błędnie.
@Florent: @Elrok czemu akurat banki, ja uważam ze będą mieli marny zarobek w najbliższych latach, bo kredytów będzie mniej tk jak ktoś chciał to już dawno kupił sobie mieszkanie, a stopy są niskie i będą jeszcze niższe? Wiec czemu banki?
@arturccc: Tak jak pisałem możliwe że moment zły bo pewnie jeszcze będzie spadać dlatego na początek mała kwotę włożyłem, żeby potem dokupić jak będzie niżej i zejść do jakiejś sensownej średniej.
@hawudepeel: O tym też pomyślałem, ale zobacz, że tzw. tarcza Antykryzysowa nie wymusza na bankach darmowych "wakacji kredytowych", tylko będę renegocjować umowy na swoją korzyść, czyli zarobią na tym. Przynajmniej tak było jak kupowałem. Liczę że nie będzie aż tylu upadłości jednak i jak najszybciej dojdzie do odmrożenia gospodarki.
@Nikitos: Nie za bardzo znam się na innych branżach, a kupowałem wtedy jak już wiele najbardziej znanych firm było już na dużym odbiciu, a wykres pekao miał stratę ok. 50% od poprzedniego stabilnego poziomu.

Do tej pory była dość dobra dywidenda, ale już wiem że KNF zarekomendował nie wypłacanie dywidendy w tym roku, więc pewnie nic z tego nie wyjdzie. I tak w sumie będzie strata. Ale może za rok już
@Elrok: tez rozglądałem się za pekao ale po obniżce stop to stwierdziłem ze nie opłaca się bo biznes banków sprowadzi się do prowizji i opłat z obsługi. A i limit hajsu na gpw według planu się wyczerpał. No i pierwszy argument zadecydował.
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Elrok: inwestowanie w spółki skarbu państwa przy naszym rządzie to loteria, może być dobrze jak się nie będą ich dotykać, a może być tak jak ze stadnina koni w Janowie...