Wpis z mikrobloga

Obejrzałem właśnie ten test Dacia Duster na gaz i strasznie się nakręciłem na ten samochód (mimo, że samochodu aktualnie nie posiadam bo nie potrzebuje). Fajnie wygląda, w takiej wersji kosztuje około 60 parę k zł, ma wszystko co potrzeba czyli klimę automatyczną i kamerę cofania. Do tego, wg testu, pali 8 litrów gazu na 100 km :D to koszt 15 zł. Nigdy nie miałem okazji jechać Dusterem, opinie w necie są różne, od beznadziejnych po normalny samochód za normalne pieniądze. Jakiś mireczek może ma Dustera i może się wypowiedzieć? Interesuje mnie jak trzyma się wnętrze np. po 20 tysiącach kilometrów. Wie ktoś może jak spalanie przy prędkości autostradowej 130km/h? Trochę szkoda, że skrzynią biegów tylko piątka i podobno światła słabo świecą. #samochody #dacia #duster
witam12 - Obejrzałem właśnie ten test Dacia Duster na gaz i strasznie się nakręciłem ...
  • 21
Posiadam takiego Dustera co prawda w dieslu 1.5 110km i powiem że jest w sam raz i można wyprzedzić i zapierdziela sobie 130 spokojnie spalanie przy takim trybie to już koło 11l ale ognie pali 6 do 8 l ropki także spoko. Posiadam wersję limitowana i naprawdę jest spoko wyposażenie Polecam dobry samochód za dobre pieniądze.
@witam12: Też chciałem kupić dusterka nowego, lecz nie było ciekawych silników ( ͡° ʖ̯ ͡°) Ten podstawowy 1.6 nie ma wystarczająco mocy w takiej budzie, kumpel mając Seata ibizę z 98r był w stanie mnie objechać :D
@Sierran już nie ma 1.6 wolnossącego, teraz jest podstawowy właśnie ten 1.0 turbo 100 KM i LPG do niego to dopłata jedynie 1000 zł. Aczkolwiek demon prędkości to to napewno nie jest
@witam12: mam dustera 2 z niezlym wyposazeniem, auto jest spoko, jedyne czego tak na prawde brakuje to mocny silnik. przez 10k km brak oznak zuzycia czy awarii. Z denerwujacych rzeczy - pare razy zdazylo sie ze jak zaparkowalem na chwile (tankowanie czy zarcie na trasie) i jechalem dalej to po odpaleniu radio nie laczylo sie z telefonem - musialem wylaczyc i wlaczyc radio zeby zaczelo dzialac ;p mam tez prawie pelnoletnie
@witam12: najnizej zszedlem do okolo 6.5 gazu jadac okolo 100 na godzine i przyspieszajac jak emeryt, szczerze mowiac nie liczylem spalania, przewaznie but w podlodze, nie jezdze przepisowo :P po miescie na butli gazu (gdzies okolo 35l) lekko ponizej 300km wychodzi, ale zadnych konkretow bo to i tak grosze. Jak jechalem z Lodzi do Bialki tatrzanskiej to w miare blisko celu skonczyl mi sie gaz - lekko powyzej 300km na butli.
@witam12: tu masz realną opinię człowieka, który jeździł 5 lat Dusterem i zamierza jeździć nadal. Wnętrze po pięciu latach bez problemu, a nowe są dużo lepsze.

Ja osobiście jeździłem też 1.0 TCE i jeździ poprawnie, ale nie jest to ani demon dynamiki ani prędkości do takiego wysokiego nadwozia. Optymalna do niego jest wersja 130-konna.
@witam12 chciałem dwulatka kupić ale tak, serwis naprawiał typowi klimę ze 6 razy, ciągle #!$%@? czynnik, skrzypiało wnętrze, śmierdzi w słońcu, biegi kiepsko wchodzą, trochę wieje #!$%@? jak za auto 2 letnie. Za 60 klocków kupisz paroletniego Xtraila albo Forda Kuga. Bedziesz napewno bardziej zadowolony. Dacie to chyba tylko bazową wersję bym zaakceptował, wredy wiesz ze za 30klocķów nie ma czego oczekiwać po niej,i #!$%@?.
@witam12 dogadaj się z dealerem niech ci da na weekend dustera , zostaw go na słońcu na kilka h i zibacz,może nowe nie mają trgo problemu. Wyglądają spoko, ale jeśli trapią je problemy tych wcześniejszych modeli to raczej bym nie brał, chyba że najtanszą budę , i #!$%@?, nie żal #!$%@?ć takiej bryki.
@wiewior_s mówisz o silniku 100tce z LPG czy mocniejszym? Piszesz że byłeś w Białce więc teren zapewne górzysty - dużo wzniesień - jak sobie radzil? Podjeżdżał czy miał problemy?