Wpis z mikrobloga

  • 18
Chlebek wiejski

Przepis ogólny:
- maka 350g (100%*)
- woda 238g (68%*)
- sól 6,3g (1,8%*)
- drożdże instant 0,7g (0,2%*)

Można użyć drożdży świeżych w ilości trzy razy większej. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Przygotowanie:
1. Zaczyn (pate fermentee) przygotowujemy z połowy maki:
- maka 175g (100%*)
- woda 105g (60%*)
- sól 3g (1.8%*)
- drożdże 0,1 - 0,2g (szczypta)

Mieszamy wszystko i zostawiamy na ok 12h.

2. Ciasto właściwe:
- maka 175g
- woda 133g
- sól 3,3g
- drożdże 0,7g
- cały zaczyn

Mieszamy wszystkie składniki oprócz zaczynu. Po chwili dodajemy zaczyn porcjami.

3. Fermentacja wstępna: 2,5h z dwoma składankami co 50 minut.

4. Formujemy bochenek i garujemy przez 75-90min.

5. Pieczemy w 230 stopniach w zaparowanym piekarniku przez ok 35 minut.

#bojowkapiekarska #pieczzwykopem #chleb #chlebekzlp

Wołam @bachus bo chciał przepis ( ͡° ͜ʖ ͡°)
l__p - Chlebek wiejski

Przepis ogólny:
- maka 350g (100%*)
- woda 238g (68%*)
- sól ...

źródło: comment_1586955457ime5j59vCCzdo6zcIaFOaL.jpg

Pobierz
  • 10
  • Odpowiedz
via Zakop
  • 2
@RRybak: pozostałość maki z garowania - ściereczka była posypana maka ( ͡º ͜ʖ͡º) można tez przed samym pieczeniem posypać chleb maka.
  • Odpowiedz