l__p l__p 15.04.2020, 12:57:37 via Zakop 18 + Chlebek wiejskiPrzepis ogólny:- maka 350g (100%*)- woda 238g (68%*)- sól 6,3g (1,8%*)- drożdże instant 0,7g (0,2%*) Można użyć drożdży świeżych w ilości trzy razy większej. ( ͡° ͜ʖ ͡°)Przygotowanie:1. Zaczyn (pate fermentee) przygotowujemy z połowy maki:- maka 175g (100%*)- woda 105g (60%*)- sól 3g (1.8%*)- drożdże 0,1 - 0,2g (szczypta)Mieszamy wszystko i zostawiamy na ok 12h.2. Ciasto właściwe:- maka 175g- woda 133g- sól 3,3g- drożdże 0,7g- cały zaczyn Mieszamy wszystkie składniki oprócz zaczynu. Po chwili dodajemy zaczyn porcjami.3. Fermentacja wstępna: 2,5h z dwoma składankami co 50 minut.4. Formujemy bochenek i garujemy przez 75-90min.5. Pieczemy w 230 stopniach w zaparowanym piekarniku przez ok 35 minut.#bojowkapiekarska #pieczzwykopem #chleb #chlebekzlp Wołam @bachus bo chciał przepis ( ͡° ͜ʖ ͡°) źródło: comment_1586955457ime5j59vCCzdo6zcIaFOaL.jpg Pobierz
RRybak RRybak 15.04.2020, 13:02:15 0 + @l__p: jak się robi białą skórkę? Nasypać mąki przed pieczeniem, czy jakoś w trakcie dodatkowo?
geuze geuze 15.04.2020, 13:09:55 1 + @l__p: ooo, widzę ktoś piecze chlebek z Hamelmana, ja jak przyjdzie dostawa mąki też się za niego zabiorę ( ͡º ͜ʖ͡º)
l__p l__p 15.04.2020, 13:56:35 via Zakop 2 + @RRybak: pozostałość maki z garowania - ściereczka była posypana maka ( ͡º ͜ʖ͡º) można tez przed samym pieczeniem posypać chleb maka.
geuze geuze 15.04.2020, 13:58:59 0 + @l__p: no raczej :D! Ja właśnie piekę pszenny razowy, znaczy dopiero fermentacja wstępna.
geuze geuze 15.04.2020, 17:53:23 0 + @l__p: btw. chleb nacinasz przed samym włożeniem do piekarnika, czy trochę wcześniej, żeby ci się tak ładnie rozszedł?
Przepis ogólny:
- maka 350g (100%*)
- woda 238g (68%*)
- sól 6,3g (1,8%*)
- drożdże instant 0,7g (0,2%*)
Można użyć drożdży świeżych w ilości trzy razy większej. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Przygotowanie:
1. Zaczyn (pate fermentee) przygotowujemy z połowy maki:
- maka 175g (100%*)
- woda 105g (60%*)
- sól 3g (1.8%*)
- drożdże 0,1 - 0,2g (szczypta)
Mieszamy wszystko i zostawiamy na ok 12h.
2. Ciasto właściwe:
- maka 175g
- woda 133g
- sól 3,3g
- drożdże 0,7g
- cały zaczyn
Mieszamy wszystkie składniki oprócz zaczynu. Po chwili dodajemy zaczyn porcjami.
3. Fermentacja wstępna: 2,5h z dwoma składankami co 50 minut.
4. Formujemy bochenek i garujemy przez 75-90min.
5. Pieczemy w 230 stopniach w zaparowanym piekarniku przez ok 35 minut.
#bojowkapiekarska #pieczzwykopem #chleb #chlebekzlp
Wołam @bachus bo chciał przepis ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Komentarz usunięty przez autora