Wpis z mikrobloga

#elektronika #pytaniedoeksperta #kiciochpyta
Zakupiłem sobie taką przetworniczkę napięcia, no i ma regulację napięcia na wyjściu, i natężenia, ale jak to rozumieć z tym natężeniem? Czy to jest regulacja maksymalnego prądu jaki może popłynąć na wyjściu?

Jeżeli tak to czy da się podłączyć do tego amperomierz w taki sposób aby mierzył ten maksymalny prąd który jest regulowany potencjometrem ma przetwornicy?

Czy pozostaje tylko opcja mierzenia prądu jaki płynie przez układ znajdujący się na wyjściu?

Nie ogarniam elektroniki, a chciałem sobie zbudować namiastkę zasilacza z regulacją.
Captain_Niedzwiadow - #elektronika #pytaniedoeksperta #kiciochpyta 
Zakupiłem sobie ...

źródło: comment_1586700322HwKXuijZrU1SIjwroelxlJ.jpg

Pobierz
  • 6
  • Odpowiedz
@elektryczny_mariusz: Nie jestem wstanie wygooglać nigdzie definicji ograniczenia prądowego.

Natomiast z definicji źródła prądowego wnioskuję że wymusza ono określone natężenie na zaciskach.

Pojawiły się kolejne definicje które burzą moje wyobrażenie prądu. 1)Skoro są źródła prądowe, i napięciowe, to którym z nich jest wyjście na mojej przetwornicy?

2)Jakim źródłem jest prąd w gniazdku, albo baterii? Napięciowym czy prądowym?

Moim dotychczasowym wyobrażeniem było że to pojawienie się napięcia wymusza przepływ prądu..
  • Odpowiedz
@Captain_Niedzwiadow: ograniczenie prądowe (w tej przetwornicy) działa tak, że jeśli prąd osiągnie maksymalną (ustawioną potencjometrem) wartość, to wtedy zacznie obniżać napięcie aby ten prąd nie wzrastał.
Możesz to ustawić tak, że miernik dajesz jako amperomierz prosto pod wyjście przetwornicy (najlepiej na zakresie 10A żeby mały bezpiecznik nie spalił się) i regulujesz.

Przykład obrazotwórczy:
ustawiasz 10V i 1A
Podłączasz rezystor 10Ohm do 10V więc płynie prąd 1A - wszystko ok
podłączasz rezystor
  • Odpowiedz
Czy to jest regulacja maksymalnego prądu jaki może popłynąć na wyjściu?

@Captain_Niedzwiadow: Tak to jest regulacja ograniczenia prądowego. Więcej niż ustawione nie popłynie, natomiast może popłynąć mniej w zależności od obciążenia. Takie zabezpieczenie.

Jeżeli tak to czy da się podłączyć do tego amperomierz w taki sposób aby mierzył ten maksymalny prąd który jest regulowany potencjometrem ma przetwornicy?

Wprost nie da się tak zrobić. Mógłbyś mierzyć spadek napięcia na tym potencjometrze, ale
  • Odpowiedz