Mirki, co się działo przez ostatnie lata z czytnikami e-booków? W ogóle nie obserwowałem rynku, ale pamiętam że kiedyś były czytniki nawet "za stówkę", tylko ekrany były szare. Nazywało się to AFAIR Sipix. Ostatnio z nudów zacząłem na Allegro przeglądać oferty i nie ma już takich urządzeń. Jak mogła zniknąć taka nisza? #ebook #czytniki
@bialy100k dzięki za zainteresowanie. Zaskoczyło mnie, że (nie oceniając jakości), zniknęły z rynku ultrabudżetowe rozwiązania - gdzie się podziała tzw. "chińszczyzna"?
@pr0rebel: Rynek został zmonopolizowany przez E-Ink. Nie ma konkurencji w ekranach (poza chińskimi cudami, które są tylko dla miejscowych produktów) a te są najdroższym elementem czytnika. Proponuję przeglądnięcie zeszłorocznych premier, da Ci to niejaki przegląd tego co jest na rynku: http://cyfranek.booklikes.com/post/2020438/nowe-czytniki-ksiazek-premiery-roku-2019
@pr0rebel: Niewykluczone, że zastopowana (poza Chinami) patentowymi rozprawami sądowymi przez E-Ink. Na przykład tak było z niemieckim TrekStorem (mieli chińskie ekrany). W końcu wygrali z E-Inkiem w sądzie, ale wkrótce z rynku czytników i tak zniknęli.
@Cyfranek dzięki za reakcję. Do sporów E-Ink z innymi dotarłem, trudno mi było jednak uwierzyć, że udało się zmonopolizować taki rynek. Wygląda na to, że jednak się udało. Dziękuję raz jeszcze (ciekawość zaspokojona) i pozdrawiam!
Świat się sypie na naszych oczach. Czeka nas chaos. Biedni ludzie będą umierać za polityków i bogaczy. Życie jest przerażające, niech nikt nie mówi, że jakiś bóg istnieje, bo parsknę śmiechem.
Napastnikom udało się zbiec ale zostawili mundury i notatki. Mundury należą do Estońskich, Litewskich i Łotewskich sił zbrojnych, w mundurach były też notatki z rozkazami od NATO.
Ostatnio z nudów zacząłem na Allegro przeglądać oferty i nie ma już takich urządzeń. Jak mogła zniknąć taka nisza?
#ebook #czytniki
@pr0rebel: Ciekawe :)
Jak ktoś chce zobaczyć OCB to:
https://blog.the-ebook-reader.com/2010/11/03/sipix-vs-e-ink-ereader-screen-technologies-compared/
@pr0rebel: Niewykluczone, że zastopowana (poza Chinami) patentowymi rozprawami sądowymi przez E-Ink. Na przykład tak było z niemieckim TrekStorem (mieli chińskie ekrany). W końcu wygrali z E-Inkiem w sądzie, ale wkrótce z rynku czytników i tak zniknęli.