Wpis z mikrobloga

Urus. Vermont z dodatkiem mąki razowej, przepis

Nie wyrabiam z komplementami z osobna i już mylę się, z kim pisałem a z kim nie. Nie chcę też pisać osobno, bo jest tyle wartościowych wpisów na tagu #bojowkapiekarska. Chciałbym Wam oświadczyć: jesteście zachlebiści. Niech każde z Was weźmie to do siebie:
Pieczesz świetne chleby. Gdy widzę Twój bochenek, patrzę w historię i jeśli coś znajdę, widzę jakie postępy robisz. Doceniam to, że starasz się pomóc innym, szczególnie początkującym.

Zaczęliśmy bojówkę chyba w 2015. Od początku założeniem tagu było to, żeby doceniać włożony wysiłek i pomóc w staniu się lepszym od siebie samego z każdym kolejnym upieczonym chlebem. Dziękuję Wam wszystkim, to główny powód, dla którego jestem na Wykopie.

#bojowkapiekarska #chleb #pieczzwykopem
tptak - Urus. Vermont z dodatkiem mąki razowej, przepis

SPOILER

Nie wyrabiam z ...

źródło: comment_1586625656Cf5dHNIWNaYDE8FNpPekne.jpg

Pobierz
  • 15
  • Odpowiedz
@geuze: bez stresacji, pamiętaj że chleb na żywić, a pieczenie sprawiać przyjemność. To piękny chleb.
@skyluker: z koszyka na papier na blaszce, potem nacinam i wkładam do nagrzanego garczka. Trochę kropię, przykrywam i wkładam do piekarnika.
  • Odpowiedz
To piękny chleb.

@tptak: piękny może nie ;) Za to smaczny - głęboki aromat pszenicy, dobra struktura miękiszu, wygarowany +/- w punkt, bez zbyt dużych pęcherzy przy skórce czy w miękiszu. Mam taki fetysz, że nie lubię korygować hydracji i wolę pracować z luźnym ciastem i mieć później delikatniejszy i bardziej wilgotny wypiek, niż ładniejsze chleby, przez co później kuleje formowanie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@tptak: bardzo piękny, Wesołego Alleluja! ( ͡º ͜ʖ͡º) Jak się sytuacja z mąką "ustabilizuje" to nastawię też zakwas na Vermonciaka.
  • Odpowiedz
@hniedziela546: jak już się "uspokoi" to sobie znajdę jakiegoś dostawcę.

Problem polega na tym, że w Holandii nie mają praktycznie żadnej sensownej klasyfikacji mąki, a ceny za kg jak już jest jakiś młyn często są z kosmosu, a teraz wszędzie są braki, bo nagle luczie zaczęli kupować mąkę XD Mam w okolicy młyn, ale oni nie mają w ogóle mąki, która byłaby odpowiednikiem naszej chlebowej, do tego nie mają żytniej.

In
geuze - @hniedziela546: jak już się "uspokoi" to sobie znajdę jakiegoś dostawcę. 

...

źródło: comment_1586676551ujujX0OiqqreCEisBJvsY8.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@hniedziela546: no komplikuje, na szczęście bliskość Niemiec ułatwia zadanie XD Lubię kupować lokalnie, ale jak ceny są €2,5/kg z jakiegoś rzemieślniczego młyna to daj pan spokój... Są ze dwa młyny, które produkują mąkę typu 1050 czy francuskie mąki chlebowe, ale ceny i dostępność to dramat.

Do tej pory zaopatrywałem się w Niemczech, po drodze z pracy paliwko, mąka, jakieś piwo, ale teraz chociaż granica nie jest zamknięta, to policmajstry zniechęcają do
  • Odpowiedz