Wpis z mikrobloga

Jako że znalazłem laptopa 4gb ram, Intel pentium z Windowsem 10 który muli strasznie pomyślałem, że zainstaluje linuxa (na razie w dualbootcie bo z linuxem się zbytnio jeszcze nie lubię) to mam parę pytań. 1. Czy kde plasma będzie działać dobrze. 2. Ubuntu w wersji z kde (kubuntu czy jak tam się zwie) czy manjaro? A jak nie to jaka dystrybucja z kde. 3. Z tego co wiem to linux przy dualbootcie nadpisuje bootloader Windowsa i jakby mi się linux nie spodobał to jak go usunąć i przywrócić bootloader Windowsa?
#linux
  • 40
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Mateuszop22: też w UEFI, będziesz miał gdzieś opcję wyboru domyślnego bootloadera. Niestety nie powiem Ci gdzie dokładnie, bo co płyta główna, to gdzie indziej to chowają… Możesz czasem potrzebować ustawić to zaraz po instalacji na GRUB-a, nie zawsze łapie od razu.
  • Odpowiedz
@Althorion: no właśnie problem jest taki że ten bios jest strasznie dziwny. Ogarnięcie jak zbootować pendrive zajęło mi jakieś 3h i duża ilość postów na forach bo nikt nie potrafił mi pomóc.
  • Odpowiedz
@wojciet: no ja właśnie też nie bo nie podoba mi się że musiałbym nosić pendrive żeby uruchomić linuxa. Problem z biosem był taki że był stary i był uszkodzony przez co nie dało się wyłączyć secure boot więc musiałem go zaktualizować co nie było proste.
  • Odpowiedz
@Mateuszop22: Jak się człowiek nie przewróci do się nie nauczy wstawać. Upewnij się, że masz wyłączony secureboot w bios bo będzie lipa na starcie. Jeśli nie będzie możliwe wyłączenie to trzeba założyć jakiekolwiek hasło w bios i wtedy się da. Jakby co to na moim chomiku są iso: Rescatux (tworzenie wpisów EFI, chowanie efi windows itd.), Hiren's BootCD (głównie przydatne do windows), SuperGrub (wykrywa systemy i bootuje kiedy jest "no
wojciet - @Mateuszop22: Jak się człowiek nie przewróci do się nie nauczy wstawać. Upe...

źródło: comment_1586023577J94NvOBHXxIPZ5c9CdbLfv.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@Mateuszop22: Sorki. Może źle napisałem. Chodzi mi o to, że w przeciwieństwie do windows, liunux mało zajmuje i tyle się da zmieścić na zew. nośniku oraz da się łatwo instalować i uruchamiać. Cały czas walczę z przekonaniem, że to system dla zaawansowanych. Sporo osób przekonałem to linuxa takich co tylko chcą strony przeglądać czy film obejrzeć. Nigdy do windows nie wrócą. Osobiście na twoim miejscu zainstalowałbym debiana stable poprzez obraz
  • Odpowiedz
@Mateuszop22: Działa zajebiście. Na priv ci podeślę link do nagrania z wyjścia HDMI to będziesz miał przykład. Z resztą zobaczysz:) jak mi sie pliki na ftp wyślą przez t-mobile to zresetuje kompa i nacisne nagrywanie
  • Odpowiedz
@Mateuszop22: nie, ten windowsowy się nazywa po prostu „Windows Boot Manager”, a MBR to system partycjonowania dysków, który pozwala na co najwyżej jednego bootmanagera, ale cieszy mnie, że wszystko działa jak trzeba i nie masz problemów.

Mam nadzieję, że Linux się spodoba jako system.
  • Odpowiedz