Wpis z mikrobloga

Mirki, tak sobie myślę, czy dałoby się wykorzystać arduino nano i jego cyfrowe lub analogowe wejścia, jako taki analizator stanów logicznych albo jako sondę do sprawdzania czy leci sobie jakiś sygnał prostokątny. Bawię się trochę w naprawianie starych 8-bitowców i przydałoby mi się takie urządzenie.

Z tego co wiem uno działa w 16MHz, te sygnały co chcę badać to do ok 4MHz. Pytanie czy te cyfrowe wejścia próbkują z taką częstotliwością? nie mogę się jakoś dokopać do tych informacji.

#elektronika #arduino
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@elf_pszeniczny: @MickM: jest ten analizator na alledrogo "Analizator stanów logicznych Saleae 8 kanłów",
ale mam pod ręką arduino uno i myślę, czy by go nie wykorzystać. Na zasadzie sondy, jest sygnał, nie ma, lub oscylacja ;)

ZX-y naprawiam
  • Odpowiedz
@hitherto: @macgar: Czytuj Datasheeta a nie jakieś głupotki z internetu. Samplerate dla arduino to

Up to 76.9kSPS (Up to 15kSPS at Maximum Resolution)

A jak chcesz tylko wiedzieć czy masz 5V czy nie to można pewnie jeszcze szybciej ale wtedy nie gwarantują poprawnego odczytu napięcia.
Tak czy siak 4MHz nie ogarniesz. Raczej 4kHz. (bo dzielisz pasmo na 8 kanałów i po 2 próbki na poziom).
  • Odpowiedz
@macgar: Ale jest opcja korzystania z przerwań. Ustawiasz cały port na przerwanie aktywne w stanie niskim (normalnie dajesz jakieś pull-upy) i jak pojawi się jakieś przerwanie to odczytujesz stan całego portu i wysyłasz to np. rs232 na vcom albo jeszcze lepiej - możesz zapamiętać w ramie jakieś 1000 zmian sygnału. I wtedy wysłać to ciurkiem i obrobić w kompie.
Biorąc pod uwagę, że arduino potrzebuje 4 cykle na wejście w
  • Odpowiedz