Wpis z mikrobloga

• 0
#komputery #pytanie #pytaniedoeksperta #kiciochpyta #technologia Mircy mam pytanie. Chciałem ostatnio dokupić RAM. Wiem, że mam 8 GB, DDR4, ale nie pamiętam jakie taktowanie, chyba 2133MHz. I teraz mam kilka pytań
1. Da się jakoś sprawdzić, czy na pewno mam taki RAM jaki mi się wydaje, czy po prostu w opcje wchodzi zdjęcie obudowy?
2. Czy muszę kupić takie samo taktowanie jak mam, czy może być inne?
3. Jeżeli już bym miał kupować drugą kość 8gb 2133MHz, to polecacie jakąś konkretną firmę? Z tego co widzę, to zakres cen jest dość szeroki, stąd moje pytanie.
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Rnck OCCT - pobierz sobie taki program i tam możesz sprawdzić sobie wszystko co potrzebujesz.
Jeśli chodzi o twoje pytanie z pamięcią RAM - będziesz mieć napisane jakie masz ile i taktowanie - dla 2133 powonienes mieć napisane coś około 1060MHz.

Lepiej mieć dwie kosci takie same (kiedyś o takich zleceniach slyszalem)
Sprawdź soboe również płytę główną i przed zakupem zapytaj fachowca że sklepu czy Ci podejdą
  • Odpowiedz
1. Da się jakoś sprawdzić, czy na pewno mam taki RAM jaki mi się wydaje, czy po prostu w opcje wchodzi zdjęcie obudowy?

@Rnck: CPU-Z > SPD > Slot 1/2/3/4

2. Czy muszę kupić takie samo taktowanie jak mam, czy może być
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Viscop Dzięki za pomoc, CPU - Z mi pomogło. To teraz jeszcze jedno pytanie. Okazało się, że mam 2x4gb, a nie 1x8gb jak myślałem. Czy jeżeli chcę dokupić to 8gb (z takim samym opóźnieniem i taktowaniem) to muszę kolejne 2x4gb, czy mogę jedną kość 8gb?
  • Odpowiedz