Wpis z mikrobloga

Przepis na prawdziwy rzymski chleb

W 1930 roku w Herkulanum wydobyto spod ziemi datowany na 79 rok n.e. chleb (pane). W 2013 roku Muzeum Brytyjskie poprosiło kucharza Giorgio Locatelli’ego o odtworzenie przepisu na rzymski bochenek chleba.

Do przygotowania rzymskiego chleba potrzebne będą:

+ 400g zakwasu
+ 12g drożdży
+ 18g glutenu
+ 24g soli
+ 532g wody
+ 405g mąki orkiszowej
+ 405g mąki pełnoziarnistej

Wymieszaj zakwas z wodą. Wymieszaj dwa rodzaje mąki z glutenem i dodaj do roztworu wodnego. Mieszaj przez dwie minuty. Dodaj sól i mieszaj przez kolejne trzy minuty. Uformuj krągły kształt ciasta i pozostaw na godzinę. Obwiąż ciasto sznurkiem, aby zachować kształt. Natnij ciasto na wierzchu w kilku miejscach, aby ułatwić ciastu rozrost w piecu. Piecz przez 30-45 minut w 200°C.

https://www.imperiumromanum.edu.pl/ciekawostka/przepis-prawdziwy-rzymski-chleb/

#archeologia #imperiumromanum #historia #gruparatowaniapoziomu #ciekawostkihistoryczne #rzym #ciekawostki #venividivici

--------------------------------------------------------------------------------------
Podobają Ci się treści? Wesprzyj IMPERIUM ROMANUM!
https://www.imperiumromanum.edu.pl/dotacje/
IMPERIUMROMANUM - Przepis na prawdziwy rzymski chleb

W 1930 roku w Herkulanum wydo...

źródło: comment_1585470386FFBgy06H71qq3AW7WFM8p4.jpg

Pobierz
  • 23
  • Odpowiedz
@IMPERIUMROMANUM: Gluten jest po prostu w mące :) "Drożdże" z kolei raczej wtedy nie istniały - potrzebny był zakwas (który jest drożdżami, w gruncie rzeczy :D Ale to nie to samo - chleb na drożdżach takich w kostce będzie inny niż z zakwasu).

Poniżej 'czysty' gluten. Można go zrobić, ale w zasadzie poza skrajnymi przypadkami się go nie używa :)
JoBackManhorse - @IMPERIUMROMANUM: Gluten jest po prostu w mące :) "Drożdże" z kolei ...
  • Odpowiedz