Wpis z mikrobloga

Ej ale wiecie, że kodeks wyborczy jest USTAWĄ i sejm ma prawo go zmieniać, a tak się składa, że od 5 lat w tym sejmie większość ma Prawo i Sprawiedliwość więc możecie mi powiedzieć o co jest ten wielki raban z łamaniem konstytucji? I tak też mi się ta ustawa nie podoba bo uważam, że jeśli faktycznie wprowadzamy możliwość głosowania korespondencyjnego to powinno ono obejmować każdego kto ma taką chęć, ale jestem świadom, że w miesiąc nie jesteśmy w stanie takiego systemu postawić, który ogarnie ponad 20 milionów obywateli.

#polityka #neuropa #4konserwy
  • 47
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Smartek: Zasadniczo się zgadzam problem polega jednak na tym, że obecnie tylko znikoma część społeczeństwa posiada epuap a żeby go wyrobić potrzebna jest wizyta w urzędzie w takim wypadku. Mielibyśmy więc wybory przed wyborami i zapchane urzędy obecnie.
  • Odpowiedz
@Dobryszpieg nieprawda, nie trzeba go wyrabiać fizycznie w urzędzie od dawna, wystarczy zalogować się za pośrednictwem konta bankowego. No i napisałem, tylko dla chętnych. Ci co chcą ryzykować - idą do lokalu, Ci co nie chcą iść - głosują przez epuap, Ci co nie głosowali nigdy i zagłosować nie chcą siedzą z dupą i nie roznoszą zarazy.
  • Odpowiedz
@JakovKarnic: Widzisz problem polega na tym, że wirusolodzy z całego świata mówią jasno, Koronawirus nas nie opuści w maju, będzie nawrót a nawrót ten najprawdopodobniej będzie na jesień gdy warunki pogodowe będą sprzyjały. Więc to pieprzenie o przesunięciu wyborów to jeden wielki populizm i może się okazać, że wyborów kompletnie nie uda się przeprowadzić. Jednocześnie patrząc na model chiński po 3 miesiącach od wybuchu epidemii dochodzi do regresu zachorowań, u
  • Odpowiedz
@Roxar123: a o tym czy przypadek jest uzasadniony czy nie to już nie ty decydujesz (choć zabawne jest to, że te same osoby które krzyczą o przełożeniu wyborów i stanie wyjątkowym twierdzą, że nie ma uzasadnienia do obejścia vacatio legis) tylko TK i koło się zamyka. Wnioski? Ustawa jest jak najbardziej zgodna z prawem i nie będzie przez żaden kraj kwestionowana.
  • Odpowiedz
@Dobryszpieg: nie jest dobrze, począwszy od narażania zdrowia obywateli, przez prawdopodobnie niemożność głosowania wielu osób, po niemożliwość prowadzenia kampanii wyborczej, co wiadomo kogo promuje. To wszystko sprawia, że takie wybory już z założenia nie spełniają podstawowych kryteriów. Poza tym fajny temat zastępczy - PiS na zadymie o termin nie straci specjalnie, bo jak się sytuacja pogorszy, to przełożą i elo. Za to inaczej mówiłoby się o wszelkich niedostatkach w służbie
  • Odpowiedz
W ciągu 6 miesięcy przed wyborami nie wolno zmieniać zasad głosowania

@Roxar123: No chyba że jesteś PO. Bo oni to w 2009 r. zrobili zmieniając na trzy miesiące przed wyborami ordynacje wyborów do PE.
No ale wiem partyjny trollu. PO może takie rzeczy robić bo im "wolno więcej".
  • Odpowiedz
@HansLanda88: Nie zgodzę się, że nie można prowadzić kampanii wyborczej, mało tego ona dalej jest prowadzona przez wszystkie komitety. Mamy XXI wiek dostęp do telewizji naziemnej gdzie masz TVP, Polsat i TVN według statystyk dekoder DVBT ma 94% społeczeństwa do tego dochodzi internet. Nie ma żadnych problemów, żeby zrobić interaktywne debaty czy rozmowy. W twojej teorii brak też konsekwencji no bo albo PiS ma przewagę nad resztą bo rządzi w
  • Odpowiedz
będzie na jesień gdy warunki pogodowe będą sprzyjały. Więc to pieprzenie o przesunięciu wyborów to jeden wielki populizm

@Dobryszpieg: wybory można przenieść na sierpień. Od 10 maja licząc można zrobić termin sierpniowy. Warunki będą najbardziej sprzyjające, bo wtedy jest najmniej chorych na grypę.
  • Odpowiedz
@Dobryszpieg:

o tym czy przypadek jest uzasadniony czy nie to już nie ty decydujesz

Nie, o tym decyduje prawo. W obecnej chwili konieczne jest wprowadzenie stanu nadzwyczajnego, co skutkuje przełożeniem wyborów. Dlatego majstrowanie przy ordynacji nie ma żadnego sensu.

tylko TK i koło
  • Odpowiedz
@Roxar123: Przestań pieprzyć. Przecież wiadomo o co chodzi. Gdyby Kidawa miała w tym momencie 60 proc poparcia w sondażach, to PO żądałoby bezwzględnego przeprowadzenia wyborów w terminie.
  • Odpowiedz
@Dobryszpieg: no to porównaj sobie ekspozycję medialną prezydenta, który pozoruje działania, a reszty, plus niemożliwość prowadzenia spotkań. Nie jest to brak konsekwencji, bo to obosieczna b--ń, ale przez to zamieszanie z wyborami relatywnie bezpieczna, póki nie będzie jakiegoś wybuchu epidemii jak w Madrycie. Co nie zmienia faktu, że odgórnie ucisza się pracowników służby zdrowia, a sytuacja jest do d--y jeszcze przed rozwojem wypadków. Inna sprawa, że jak zwykle jest to
  • Odpowiedz
@Thorkill:
A co mnie Twoje polityczne gierki obchodzą? Dziś niezbędne jest wprowadzenie stanu nadzwyczajnego. Przesunięcie wyborów to tylko konsekwencja tego faktu. Weź choć w tej chwili daj sobie spokój z plemienną wojenką i pomyśl o państwie.
  • Odpowiedz
@JakovKarnic: po 1 nie masz żadnej pewności,że w sierpniu będzie lepsza sytuacja, po za tym nawet jak bedzie to jest to okres wakacyjny i bedziesz miał frekwencje na poziomie 20% i wtedy będzie placz,że zwycięzca nie ma mandatu społecznego do sprawowania władzy.
  • Odpowiedz
po 1 nie masz żadnej pewności,że w sierpniu będzie lepsza sytuacja

@Dobryszpieg: po 2 nie masz żadnej pewności, że na jesień będzie gorsza sytuacja.

jest to okres wakacyjny i bedziesz miał frekwencje na poziomie
  • Odpowiedz
@JakovKarnic: no widzisz i tu sie różnimy ja swoją pewność opieram na tym co mówią lekarze i wirusolodzy, a ty na tym co ci sie wydaje. Tak jesienią będzie gorsza sytuacja i to nie jest wrożenie z fusów. Temat z urlopami też śmieszny bo jak nie puszczą na niego pracownika to trzeba ten urlop wypłacić w ekwiwalencie wiec ludzie jak najbardziej będą się urlopowali.
  • Odpowiedz
ja swoją pewność opieram na tym co mówią lekarze i wirusolodzy

@Dobryszpieg: lekarze i wirusolodzy nie są pewni jak zachowa się wirus. Jeśli sądzisz inaczej, źródło. Nie wiadomo czy zniknie na lato, a ty już wiesz, że go nie będzie w maju, ale na jesień na pewno wróci. Nikt tego nie wie.
Ty wziąłeś sobie jednego specjalistę i uważasz jego słowa za prawdę objawioną.

Tak jesienią będzie gorsza sytuacja i to
  • Odpowiedz
@Dobryszpieg:

po 1 nie masz żadnej pewności,że w sierpniu będzie lepsza sytuacja

O terminie wyborów decydują przepisy, a nie politycy. Mają się odbyć po upływie 90 dni po zakończeniu stanu nadzwyczajnego. Kropka.
  • Odpowiedz
@Thorkill:

Przestań pieprzyć. Przecież wiadomo o co chodzi. Gdyby Kidawa miała w tym momencie 60 proc poparcia w sondażach, to PO żądałoby bezwzględnego przeprowadzenia wyborów w terminie.

ach to pisowsie gdyby...gdyby...
Gdyby L. Kaczyński nie nalegał na lądowanie to by nie był odpowiedzialny za morderstwo ponad 90 osób. Wiesz jaka jest różnica między tym zdaniem, a tym cytowanym przeze mnie twoim wysrywem? Twój wysryw opiera się na paranoicznych urojeniach, natomiast
  • Odpowiedz