Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 1027
Przecież to jest ku*wa jakiś ponury żart ( ͡° ʖ̯ ͡°) Żeby szpitale prosiły o pomoc kogo? No przecież nie rząd, który lekką ręką wydał 2 MILIARDY na propagandę i jakiegoś zenka...szpitale proszą o pomoc obywateli i prywatne firmy. Oczywiście że pomożemy, bo taka nasza natura. Dla ludzi, którzy w większości przypadków pomagają nam, nasze wsparcie (głównie materialne w postaci maseczek i środków dezynfekcyjnych) jest nieocenione. Jestem zmęczony tym, że w pojedynkę nic nie jestem w stanie zrobić, ta ogromna niemoc mnie dobija ( _) Bardzo liczę na to, że jednak po tym całym badziewiu ci przy korytach zostaną rozliczeni i może, może społeczeństwo przejrzy na oczy i postawi krzyżyk tam gdzie należy...bo to jest tragedia i spluwanie obywatelom w twarz, a nie walka z wirusem. **Wyznacznikien dobrego działania nie są kur*wa wory pod oczami, obudźcie się ludzie!** #2019ncov #koronawirus
kurlapejter - Przecież to jest ku*wa jakiś ponury żart ( ͡° ʖ̯ ͡°) Żeby szpitale pros...

źródło: comment_1585124403YUywVQP2sD5bEmSVpC2xlA.jpg

Pobierz
  • 45
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kurlapejter: Dyrektorzy szpitali dostają fundusze z NFZ. Jeśli nie mają sprzętu ochronnego, to wynika to tylko z tego, że źle zarządzają finansami i nie przewidzieli pewnych przypadków.
  • Odpowiedz
  • 20
@Tatiagla: mam znajomą w szpitalu i ona nie ma powodu żeby ściemniać, szpitale nie mogą kupować sprzętu na zasadzie idę i kupuję :/ Sprzęt który mieli już się skończył bo nikt nie kupuje 10 000 pudełek rękawiczek na zapas, tylko uzupełnia się ewentualne "braki" (znaczy że widzą że zostało 10 opakowań to dokupują) A że teraz nie na gdzie kupić drogami "szpitalnymi" bo NIE MA to proszą o pomoc firmy
  • Odpowiedz
@kurlapejter: Srednio mnie interesuja znajome w szpitalu. Dyrektorzy szpitali sa odpowiedzialni za zapasy i to tylko jest ich wina, ze nie przewidzieli skrajnych przypadkow. Bo obecne uzupelnianie brakow to sa wlasnie limity ustanowione przez kierownikow tych placowek. Pensje lekarzy tez sa ustalane z kierownikami tych szpitali, bo to oni decyduja na co przeznacza pewne finanse.
  • Odpowiedz
  • 6
@kurlapejter: po tym całym zamieszaniu z wirusem, trzeba zrobić jakiś ogólnopolski protest i wywalić na pysk wszystkich bez wyjątku. Rozpisać nowe wybory z zaznaczeniem że nie może startować nikt kto był wcześniej posłem lub senatorem. Wszyscy którzy tam kiedyś siedzieli to przesiąkli tym nieudacznictwem
  • Odpowiedz
  • 1
@Tatiagla: jakbym napisał, że mam znajomego dyrektora to byłoby lepiej? Napisałem wyraźnie, że nikt nie zamawia 10 000 pudełek rękawiczek. A to, że oh wait oh shit zabrakło to już inna sprawa...
  • Odpowiedz
@kurlapejter: powiedz tylko spoleczenstwu na kogo glosowac? pis/po/.n - wiadomo, zle. sld/razem - wiadomo, lewaki. psl - wiadomo, choragiewy. korwin - no dopoki jest tam korwin to szansy na nic nie maja
  • Odpowiedz
@Tatiagla: szpitale to nie agencja rezerw materiałowych, żeby zapychać miejsce, gdzie mogą być łóżka i sale operacyjne nienaruszalnymi zapasami. Tam są zapasy na potrzeby bieżące.

Wiesz co tymczasem jest w magazynach faktycznej agencji rezerw materiałowych? Od c---a węgla. Zgadnij czemu.
  • Odpowiedz
@kurlapejter: Nawet najbogatsze kraje mają obecnie problemy z ogarnięciem tematu bo nikt nie jest przygotowany na 100 % , myślisz że Tusk nagle by z d--y wyciągnął potrzebne rzeczy ? Tusk i Platforma mieli 8 lat na przygotowanie odpowiednich rezerw i naprawę służby zdrowia, i jak widać nic nie zrobili
  • Odpowiedz
@Wap30: Nadal to nie zmienia faktu, że dyrektorzy szpitali mogli się wstępnie na to przygotować, gdyż mieli możliwości przetargowe jeszcze przed samym wystąpieniem epidemii.
  • Odpowiedz
@Tatiagla: jeżeli mieliby dodatkowe środki na takie zakupy poza budżetem zaplanowanym na przewidywalne wydatki operacyjne na cały rok, odpowiednie warunki na ich przechowywanie, rząd który nie bagatelizował epidemii mając doniesienia o jej potencjale wcześniej a same towary byłyby dostępne (w co wątpię, biorąc pod uwagę model gospodarki JiT i centralizację produkcji w sparaliżowanych wtedy Chinach) to pewnie miałbyś i rację.

Faktem pozostaje, że takimi rzeczami powinna się zajmować ARM a
  • Odpowiedz
@Wap30: No to mogli planowac budzet tak, zeby zwiekszac zapasy w szpitalach. Przeciez sprzet ochronny nie mial tak wywindowanych cen jak obecnie. Teraz gdy ceny skoczyly do gory to jest, "rząd pomusz".
  • Odpowiedz