Wpis z mikrobloga

Dzieeeń dobry Mirko!

Dzisiaj kolejna odsłona bakłażana, tym razem został usmażony a potem oblepiony aromatyczną, azjatycką glazurą.

Azjatycki bakłażan

1 bakłażan (240g)
2 łyżki neutralnego oleju do smażenia
2 ząbki czosnku
2-3cm kawałek korzenia imbiru
Chili

Na sos:
1 łyżeczka erytrolu
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka sosu ostrygowego
1 łyżka octu ryzowego
1 łyżka oleju sezamowego

Dodatkowo:
1 łyżeczka nasion sezamu
1 łodyga szczypiorku

Bakłażana przekroić wzdłuż na pół, każdą połówkę wzdłuż na cztery części a następnie w poprzek na dowolnej długości kawałki.(Ja bakłażana nigdy nie solę przed przyrządzaniem i jeszcze nie trafiłam na gorzkiego. Jeśli tam gdzie mieszkacie takie są, trzeba go posolić, odstawić na 15 minut i potem opłukać oraz osuszyć)
Rozgrzać olej do smażenia, wrzucić bakłażana i smażyć na złoto że wszystkich stron.
W międzyczasie posiekać czosnek, imbir i chili. Dorzucić na patelnię pod koniec smażenia bakłażana.
Wszystkie składniki sosu wymieszać.
Szczypiorek posiekać.
Wlać sos na patelnię, smażyć aż się zredukuje a glazura oblepi bakłażana.
Podawać posypanego sezamem i szczypiorkiem np z ryżem konjac czy z kalafiora

MAKRO: 409kcal 8B 33T 16W

Zapraszam również na instagrama ziemniakizostaw
I bloga ziemniakizostaw
Miłego dnia ()

#keto #gotujzwykopem #ziemniakizostaw
c.....i - Dzieeeń dobry Mirko!

Dzisiaj kolejna odsłona bakłażana, tym razem został u...

źródło: comment_1585117252K8oFzAc7qO16vPwfRtcyuj.jpg

Pobierz
  • 6