Aktywne Wpisy
monalisssa +188
Właśnie stoję w aptece, weszła kobieta z małym dzieckiem. Kolejka 5 osób, a ona zaczyna - że wystała się w kolejce do lekarza, a teraz tu znowu kolejka, a ona ma chorom curke. Udało mi się wreszcie spotkać na żywo tę legendarną madkę! :) Pojojcała o tej kolejce, wszyscy ją zlali więc wyszła z apteki :) #logikarozowychpaskow #madki #ciekawostki #heheszki
#gotujzwykopem #jedzenie #pizza
Blaszka do pizzy leżała na blasze do piekarnika która też cały czas była w środku - o taka i była odwrócona do góry nogami (wypukłością do góry). Blaszki były umiejscowione maksymalnie
Mały protip bo może nie wiecie - jak chcecie mieć fajne, rumiane i przyczepione brzegi to trzeba je posmarować oliwą przed włożeniem do piekarnika
http://klubmilosnikowpizzy.pl/kalkulator-pizzy/ u mnie to wyszło (na 3 placki po 32 cm średnicy ok):
0,5 kg takiej mąki (troszkę jeszcze było dodane przy wyrabianiu ale to symbolicznie)
310 ml wody
2 g drożdży
12 g soli
12 g oliwy
Sposób wyrabiania tak jak tu. Ciasto wyrabiałem 20 min, potem 2h leżało w temp pokojowej i 22 h w lodówce
Ostrzegam jednak, na własną odpowiedzialność!
Chcesz sobie raz na kilka tygodni zrobić pizze? Zapomnij. Bez sprzętu nie da rady. Dowiedziałem się, że przez kilka lat co jakiś czas na kamieniu robiłem placek z pomidorami i mozzarellą a nie pizze!
Akurat za kilka tygodni urządzam kuchnie i zamiast tradycyjnego piekarnika wjedzie jakiś do pizzy, żeby mieć te 350 stopni na kamieniu xD