Wpis z mikrobloga

#krotkofalarstwo Przymierzam się do zakupu krótkofali baofeng. O co chodzi z tymi pozwoleniami? Wiem tyle że zamawiasz kartę pozwolenia za ok 30zeta z alledrogo i możesz używać np 2 częstotliwości, na PMR nie muszę mieć. A co jeśli nie kupię pozwolenia? Zabijają na miejscu czy nie znajdą? Pozwolenie i tak wykupię ale jestem ciekaw co i jak z tym.
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Z_Innego_Wszechswiata: Bardziej z ciekawości niż zamiaru popełnienia przestępstwa. Zamierzam kupić pozwolenie, ale o ile z brakiem prawka łatwo złapać to myślę że zlokalizować sygnał radiowy gorzej. Interesuje mnie jak karają (ew znajdę w ustawie czy coś) i jak z wykrywalnością. Pytając pewnie już zsyłam kontrolę na siebie ;P
  • Odpowiedz
@Cyganowski: Tak już bagiety jadą do Ciebie ( ͡° ͜ʖ ͡°) Nie powinienem zabierać głosu bo mnie zjadą z rana ale jeżeli chcesz tylko słuchać to nikt Ci afery nie będzie robił. Chyba, że będziesz nadawał to bez pozwolenia nie możesz, wtedy zostajesz piratem a namierzyć łatwo, w Polsce chyba nawet maja pojazdy ze sprzętem do namierzania, kiedyś był nawet filmik z takiej akcji. Bez prawka
  • Odpowiedz
@Cyganowski: nie próbuj nadawać tam gdzie nie powinieneś i będzie ok, a jak Cię to wkręci to poczytaj w necie lub skocz do radioklubu i tam wprowadzą. A tak technicznie co do nadawania nielegalnie - są miejsca na paśmie gdzie nikt nie zauważy, są takie gdzie tego samego dnia możesz mieć bransoletki. Najlepiej nie próbować i się douczyć, piractwo radiowe nie jest fajne.
  • Odpowiedz
@Cyganowski: Sraj na pozwolenia, UKE może ssać c---a, oni są zajęci ściganiem nielegalnych rozgłośni a nie użytkowników gównoradia za 100 zł, jestem zawodowym trollem w tym temacie i dalej mnie nie dojechali xD
  • Odpowiedz
wyobraźmy sobie że nie mam pozwolenia, co wtedy?

@Cyganowski: w zasadzie to nic. Póki nie nadepniesz na odcisk jakiemuś krótkofalarzowi to nikt Cie nie zgłosi i nikt sie tym nie zainteresuje. Ludzie latami bez licencji robią sobie jaja w eterze i wszyscy mają w------e
  • Odpowiedz
@Vel_Makarena: Tak czułem, bo znajomo ten tekst brzmiał. A tą odpowiedź to ja dostałem. 3 dni temu minął termin, w którym AR miało mi zwrócić pieniądze za "pozwolenia". Niestety nie otrzymałem od nich żadnej odpowiedzi. Więc, jak pewnie się wszystko uspokoi (w sensie ten wirus) to udam się do odpowiednich służb, co by tematem się zajęli.
  • Odpowiedz
Mam zamiar napisać do UKE zapytanie o wszystkie pozwolenia sprzedawane przez Avanti, Autoradia, HamRadioShop oraz o dane firmy, która na wniosek UKE zaprzestała sprzedaży baofenga uv5r z powodu:

" Wyrób nie spełnia wymagań norm zharmonizowanych w zakresie emisji ubocznych nadajnika w czasie nadawania"

@Vel_Makarena:

Patrz pan , a tu jest jeszcze kilka częstotliwości, dla myśliwych , skautów, ..., wszytko to ogólnokrajowe, co ciekawe NAVCOMM ma w założeniu to pozwolenie dla paralotniarz, a to pozwolenie jest w cywilnej służbie radiowej lądowej. Wszystko
  • Odpowiedz