Mam w pliku TXT listę stron internetowych (kilka tysięcy linijek, jedna linijka = jeden adres strony): www.strona0001.pl www.strona0002.pl www.strona0003.pl (...) www.strona10000.pl
Chciałbym te wszystkie strony zapisać jako skróty w folderze. Zrobienie tego ręcznie zajęłoby mi paręnaście godzin. Jak to automatyzować?
@krykoz: Hmm nie znam się całkowicie, ale kiedyś korzystałem z programu TotalCommander i potrafilł dzialać cuda jak zmiana nazw kilku tysięcy folderów (i plików pdf etc) w parę sekund. Z tego co ogarniam to trochę taki eksplorator plików, więc może ma i taką funkcję, której szukasz. Może ktoś rozwinie trochę temat?
Akurat w moim przypadku w adresie strony mam znak zapytania, on musi być, bo inaczej nie wejdzie na daną podstronę i chyba komputerowi się nie podoba ten znak zapytania - jak go usunę to bez niego nie ma błędów, jedynie zrobiony skrót odwołuje się do nieistniejącej strony :P
@krykoz: Nie możesz mieć w nazwie pliku znaku zapytania jak i zapewne wielu innych znaków specjalnych. https://pastebin.com/fYKkCpz9 tu masz wersje z prostym replace znaku zapytania na spację. Jak nie chcesz spacji to ją usuń w tym miejscu: $filename.replace("?","")
@Stixer: To wiem, od zawsze tak było, że nie można w nazwie pliku dawać znaku zapytania itd., dlatego mnie to nie dziwi, że nie działa coś. Dlatego liczyłem na to, że wpiszę np. www.google.pl/?123 "google123" I mi utworzy skrót do www.google.pl/?123 o nazwie google123. Jutro sprawdzę co podesłałeś i zobaczę czy działa.
laska ma p--------e jak jasny skur*yn. Całe niebo, twitter pisze właśnie do jej znajomych i rodziców, że robiła sobie palcówe przed 4k ludzi z gejem #ajemge1
Mam w pliku TXT listę stron internetowych (kilka tysięcy linijek, jedna linijka = jeden adres strony):
www.strona0001.pl
www.strona0002.pl
www.strona0003.pl
(...)
www.strona10000.pl
Chciałbym te wszystkie strony zapisać jako skróty w folderze. Zrobienie tego ręcznie zajęłoby mi paręnaście godzin. Jak to automatyzować?
Power shell making shortcut
Na power shell nie znam się, myślałem, że ktoś poleci coś gotowego, gdzie po prostu wkleję adresy i obok jak mają być nazwane pliki.
To czeka mnie parę dni klikania ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Chyba, że TC da radę. @Chmurek77:
sekunda szukania. Wygląda, że robi to co chcesz, ewentualnie do lekkiej modyfikacji.
Mimo to spróbowałem i nie działa...
Podstawiłem swoje dane, tj. katalog z plikiem txt i katalog gdzie ma mi zapisać
źródło: comment_1584556225BkM1kjF0P9C1vDaHDa5Gr3.jpg
PobierzAkurat w moim przypadku w adresie strony mam znak zapytania, on musi być, bo inaczej nie wejdzie na daną podstronę i chyba komputerowi się nie podoba ten znak zapytania - jak go usunę to bez niego nie ma błędów, jedynie zrobiony skrót odwołuje się do nieistniejącej strony :P
źródło: comment_1584558750ZQFmx0bNPg128bAg9sP5Xv.jpg
Pobierzhttps://pastebin.com/fYKkCpz9
tu masz wersje z prostym replace znaku zapytania na spację. Jak nie chcesz spacji to ją usuń w tym miejscu:
$filename.replace("?","")
Dlatego liczyłem na to, że wpiszę np. www.google.pl/?123 "google123"
I mi utworzy skrót do www.google.pl/?123 o nazwie google123.
Jutro sprawdzę co podesłałeś i zobaczę czy działa.