@susuke15 trzeba uważać. Sąsiad tak robił myśląc, że daje im spoko przekąskę. I owszem, była smaczna i w ogóle. Ale w jednym jabłku siedziała osa. Pechowo ugryzła maciorę w gardło jak przelykała jabłko, gardło spuchło i się udusiła.
@susuke15 jak masz wieprzka wykastrowanego, to ja wielkiej różnicy między nim a loszką nie widzę. Jeśli natomiast po nowoczesnemu zamiast kastracji zastosujesz zastrzyk, to jednak troszkę dziwnego aromatu w mięsie zostaje. A knur (czyli taki niewykastrowany skalpelem ani chemicznie) ma mocno śmierdzące mieso. I ono oficjalnie ma iść tylko w karmę dla psów, a nieoficjalnie małymi partiami, żeby nie było za dużo czuć, jest dodawane do tańszych kiełbas.
@nunu85 a powiedz , czemu lochy są w klatkach? Żeby młodych nie deptały ? I w sumie czy one całe życie tak siedzą w boksie czy jak nie mają młodych to sobie mogą rozprostować kości ?
Byłem kiedyś przy porodzie świń, koleś miał.kilka świń to miały normalne boksy bez tych klatek
@Von_Maras: wyzej juz 2 razy pisałem. jak nie ma tej klatki, to w ciagu pierwszych dwóch-trzech dni po porodzie od kilku do nawet połowy z tych mlodych juz nie bedzie, bo maciora albo rozdepcze, albo przygniecie jak sie bezie kładła spać, albo dociśnie do ściany. W klatce straty sa mocno ograniczone. W połowei przypadków wszystkie ocaleją, czasami jeden zagnieciony, sporadycznie 2. Po odsadzeniu młodych maciora idzie do wyraźnie wiekszego kojca,
@nunu85: masz kontrolę nad procesem ubijania, ubojnia zapewnia jakieś standardy humanitarne? czy oddajesz i jak zrobią tak masz? jak to wygląda w praktyce?
@goracywidelec: ostani raz tuczniki widzę na samochodzie jak je odbierają z gospodarstwa. Wiem do której ubojni jadą (przy sprzedaży trzeba wypisać sporo kwitów, dla weterynarii, dla ARiMR, dla samej ubojni- stad wiem która to) A że wszystkie legalne ubojnie w PL są pod ścisłym nadzorem bodajże Powiatowych (czy nawet jakichś ważniejszych) Lekarzy Weterynarii, to zakładam, że wymagane standardy spełniają. Co się dzieje dalej z mięsem z moich świń- kto to
@60scnds Panie znawco. Białko samo z siebie ma za mało niektórych aminokwasów i trzeba dodać z zewnątrz lizynę, metioninę, treoninę, tryptofan. Może tak być? Czy jeszcze dokładniej potrzebujesz?
@nunu85: Cześć, po pierwsze wielki szacun za wykoywaną prace (lub hobby ( ͡°͜ʖ͡°) )
Chciałem się zapytać, w jaki sposób chroni się świniaki przed różnymi chorobami? Jak często weterynarz odwiedza Twoją hodowlę? Jaki jest mniej więcej koszt takiej wizyty, jakie szczepionki / leki podaje się świniom? Jakie zagrożenia lub choroby najczęściej dotykają prosiaki? Pozdrawiam!
Maciorom co każda ciążę szczepionka na parwowiroze. 10zl sztuka. Jak się nie zaszczepi, to część prosiąt w miocie, albo nawet wszystkie potrafią się urodzić nieżywe czy nawet częściowo zmumifikowane.
Teraz od urodzenia prosiaków 3 dzien- żelazo. Najzwyklejsze, na anemię. Koszt
#majtczak #afera nie polecam Stomatologia i Medycyna Estetyczna MARLENA MAJTCZAK Numer NIP 6681887199 Numer REGON 387409500 woj. ŁÓDZKIE, pow. ŁÓDŹ, gm. ŁÓDŹ-WIDZEW, miejsc. ŁÓDŹ, Ulica Tymienieckiego, nr 25C, lok. 412, 90-350, ceny wręcz zabójcze
#rolnictwo
źródło: comment_1584356157d8aUn5sb32TUvMy0keKnMm.jpg
PobierzSąsiad tak robił myśląc, że daje im spoko przekąskę.
I owszem, była smaczna i w ogóle.
Ale w jednym jabłku siedziała osa.
Pechowo ugryzła maciorę w gardło jak przelykała jabłko, gardło spuchło i się udusiła.
Jeśli natomiast po nowoczesnemu zamiast kastracji zastosujesz zastrzyk, to jednak troszkę dziwnego aromatu w mięsie zostaje.
A knur (czyli taki niewykastrowany skalpelem ani chemicznie) ma mocno śmierdzące mieso. I ono oficjalnie ma iść tylko w karmę dla psów, a nieoficjalnie małymi partiami, żeby nie było za dużo czuć, jest dodawane do tańszych kiełbas.
I w sumie czy one całe życie tak siedzą w boksie czy jak nie mają młodych to sobie mogą rozprostować kości ?
Byłem kiedyś przy porodzie świń, koleś miał.kilka świń to miały normalne boksy bez tych klatek
jak nie ma tej klatki, to w ciagu pierwszych dwóch-trzech dni po porodzie od kilku do nawet połowy z tych mlodych juz nie bedzie, bo maciora albo rozdepcze, albo przygniecie jak sie bezie kładła spać, albo dociśnie do ściany.
W klatce straty sa mocno ograniczone. W połowei przypadków wszystkie ocaleją, czasami jeden zagnieciony, sporadycznie 2.
Po odsadzeniu młodych maciora idzie do wyraźnie wiekszego kojca,
Wiem do której ubojni jadą (przy sprzedaży trzeba wypisać sporo kwitów, dla weterynarii, dla ARiMR, dla samej ubojni- stad wiem która to)
A że wszystkie legalne ubojnie w PL są pod ścisłym nadzorem bodajże Powiatowych (czy nawet jakichś ważniejszych) Lekarzy Weterynarii, to zakładam, że wymagane standardy spełniają.
Co się dzieje dalej z mięsem z moich świń- kto to
Białko samo z siebie ma za mało niektórych aminokwasów i trzeba dodać z zewnątrz lizynę, metioninę, treoninę, tryptofan.
Może tak być?
Czy jeszcze dokładniej potrzebujesz?
Chciałem się zapytać, w jaki sposób chroni się świniaki przed różnymi chorobami?
Jak często weterynarz odwiedza Twoją hodowlę? Jaki jest mniej więcej koszt takiej wizyty, jakie szczepionki / leki podaje się świniom?
Jakie zagrożenia lub choroby najczęściej dotykają prosiaki?
Pozdrawiam!
Maciorom co każda ciążę szczepionka na parwowiroze. 10zl sztuka. Jak się nie zaszczepi, to część prosiąt w miocie, albo nawet wszystkie potrafią się urodzić nieżywe czy nawet częściowo zmumifikowane.
Teraz od urodzenia prosiaków
3 dzien- żelazo. Najzwyklejsze, na anemię. Koszt