Wpis z mikrobloga

Nawet do mnie, zdecydowanego wolnościowca, taki twardogłowy libertarianizm nie przemawia...
Minimalne państwo na pewno jest potrzebne. Zapewnia bezpieczeństwo (za sprawą policji) i ochronę wolności w czasie pokoju, a w momencie ogólnokrajowego zagrożenia broni terytorium (za sprawą państwowej, zawodowej armii).

Jednym z takich ogólnokrajowych zagrożeń jest #koronawirus więc państwo jest zobowiązane zwalczać to zagrożenie (oczywiście bez pogwałcenia praw wolnego handlu, jakim jest np. ustalanie cen maksymalnych artykuły medyczne).

#konfederacja #korwin #polityka
Voytek-0_ - Nawet do mnie, zdecydowanego wolnościowca, taki twardogłowy libertarianiz...

źródło: comment_1583940171eMTAaSPmrwmGsKlwomeedS.jpg

Pobierz
  • 14
@Voytek-0_: no fajnie tylko że wolny handel poiwinien kończyc się w wyniku katastrof na skalę kraju/kontynentu ,bo wiesz wszyscy jedziemy na tym samym wózku i polityka powinna zejść na drugi plan i każdy powinien zrozumieć że jesteśmy/będziemy w większej dupie jeśli każdy będzie robił to co chciał w takiej sytuacji...
@tyrytyty: Jestem zwolennikiem państwa minimalnego, które ma prawo, a nawet powinno interweniować w przypadku ogólnokrajowego zagrożenia. Czemu? (xD) Część zwykłych libertarian dopuszcza istnienie państwa.

Rozprzestrzeniający się koronawirus, tak samo jak zatruwanie powietrza, ogranicza moją wolność
@Voytek-0_ Niestety, ale nasza służba zdrowia jest tak niewydolna przez polityczne pijawki od SLD przez PO po PiS, że trzeba podjąć radykalne środki zaradcze.
Część zwykłych libertarian dopuszcza istnienie państwa.

tego nie neguję

w przypadku ogólnokrajowego zagrożenia

co to jest "ogólnokrajowe" zagrożenie? Coś takiego nie istnieje, ludzie indywidualnie oceniają ryzyka różnych zdarzeń i państwo nie ma prawa zmuszać ludzi i firm do podejmowania (albo zaniechania) określonych zachowań dlatego bo tak zadekretuje banda w Warszawie. "Kraj" nie ma zagrożeń, mają je ludzie. Jeśli ktoś chce zadawać się z osobami nieprzestrzegającymi żadnych norm sanitarnych to ma do tego
@Voytek-0_: akurat to czytałem niedawno

https://slib.pl/nie-kaszl-na-mnie/
https://www.lewrockwell.com/2020/03/lew-rockwell/what-would-murray-say-about-the-coronavirus/

znaczna część działań rządów związanych z prewencyjną kwarantanną osób podejrzanych o przenoszenie wirusa, choć potencjalnie skuteczna, jest nieproporcjonalna do zagrożenia, a także fundamentalnie sprzeczna z zasadą nieagresji. Co więcej, Autor zwraca uwagę, iż konsekwencją założenia, jakoby jednostkowe prawa człowieka można było naruszyć nie ze względu na bezpośrednią agresję, a jedynie przez pewne domniemane zagrożenie z jego strony, jest możliwość uzasadnienia praktycznie dowolnego ograniczenia wolności
@Voytek-0_: Jeżeli koronawirus jest powodem dla tak drastycznych działań, to strach pomyśleć co będzie jak przyjdzie coś naprawdę poważnego. Natychmiastowy stan wojenny?

Umówmy się... Rząd gra pod publikę. Zarówno PiS jak i opozycja przekrzykują się w tym, kto wprowadzi bardziej irracjonalną ustawę aby pokazać jak to dba o obywatela. Obecnie podstaw do tak kuriozalnych działań u nas w Polsce nie ma.
@Volki: Z kolei ten kolega wydaje się być bardziej zamordystyczny od PiSu. Szczególnie podoba mi się fragment: "(...) wejść głęboko w swobody obywatelskie." ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Rząd powinien robić to co niezbędne w kwestii walki z epidemią, a przy podejmowaniu decyzji kierować się nierównością: wolność > bezpieczeństwo.