Wpis z mikrobloga

Witajcie Mirki i Mirabelki ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Jako że dziś Dzień Mężczyzny, to nie mogłem wystartować z blogiem w lepszym momencie. Zatem ogłaszam, że ruszył blog Prawa Mężczyzn, który w całości będzie poświęcony dyskryminacji mężczyzn i nierówności wobec nas.

Blog znajdziecie pod adresem: https://prawamezczyzn.pl

(tak, wiem, banalny motyw ( ͡° ͜ʖ ͡°)).

Postaram się, żeby wszystkie wpisy były merytoryczne, poparte konkretnymi badaniami, uzupełnionymi o całościowe spojrzenie (tj. nie będę tworzył tezy pod wybraną przez siebie liczbę). Będę starał się również poruszyć do dyskusji, rzucić propozycją rozwiązania problemu.

Jeśli macie jakieś historie, propozycje tematów, to śmiało piszcie priv.

#dyskryminacjamezczyzn
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Uważam, że jednym z powodów ignorowania naszych problemów jest fakt, że... głośno o nich nie mówimy. Nie dyskutujemy, nie poruszamy, nie mamy sprecyzowanych wymagań. Zatem mile widziane zaangażowanie.
  • Odpowiedz
@Prawamezczyzn: istnienie takiego bloga jest średnio zasadna bo powinno się walczyć o równość jednych jak i drugich, a nie wybranej grupy społecznej. Nakręcasz tylko podziały jeszcze bardziej niż one są obecne dziś.

Co sądzisz o takim podejściu?
  • Odpowiedz
@cierpkiezale: Że może być w tym trochę racji. Dotyczy to osób, które pójdą w skrajność i będą miały wyłącznie negatywne podejście do kobiet. Ale mi daleko do takiego spojrzenia.

Nie oznacza to jednak, że o swoich prawach nie należy rozmawiać. Dodatkowo należy dać drugiej stronie wyjaśnić pewne kwestie. Jesteśmy bardzo często atakowani bez możliwości obrony, bo dyskusja przenosi się na sferę emocjonalną.
  • Odpowiedz
@cierpkiezale: Jak wspomniałem, trochę racji, ale widzę, że będziesz brnął w kierunku jednoznacznej odpowiedzi, gdy ta nie istnieje. Równie dobrze może ktoś zaraz napisać o dzieciach, potem wejdziemy w kwestię wiary, następnie w kwestię orientacji seksualnej itd. I w ten sposób dojdziemy do tego, że w ogóle nie warto mówić o łamaniu praw którejś ze stron, bo inna "jest guzik warta". To akurat Twoja nadinterpretacja, bo nigdzie nie wspomniałem o
  • Odpowiedz
@Prawamezczyzn: to co piszesz powyżej to zwyczajna chamska małointeligentna manipulacja. Przyznając uwagę faktowi łamania praw jednej strony sugerujesz, że ich prawa są ważniejsze. Gdyby były dla ciebie ważne prawa zarówno kobiet jak i mężczyzn w kontekście dyskryminacji na tle płci to byś zajął się i opisywał oba przypadki, a nie wybiórczo tylko jeden z nich. Należy zajmować się zarówno łamaniem praw po strobie kobiet jak i mężczyzny bo i jedno
  • Odpowiedz
@cierpkiezale: Nie manipulacja, tylko pokazanie, że idąc w ten sposób można nigdy nie skończyć. Jedni zajmują się prawami kobiet, inni prawami mężczyzn. Skąd wniosek, że będę nierówno traktował albo pisał o tym, żeby mężczyźni mieli lepiej? Celem jest wyrównanie nierówności w sytuacjach, gdzie jest ona na niekorzyść mężczyzn. Tylko i aż tyle.
  • Odpowiedz
@Prawamezczyzn: Ohydna ,małointeligencja maipulacja bo ja nie pisałem ani o dzieciach ani o wierze itd. tylko odpoczątku piszę o równości względme dyskryminacji płciowej. Nie masz spójnego argumentu w dyskusji więc musisz posuwać się do wciskania słów, których nie napisałem, ani nawet nie zasugerowałem, co jest typowe.

No właśnie jest dokładnie na odwrót- zajmując się dyskryminacją płciową zarówno kobiet jak i mężczyzn pokazujesz, że zależy ci na równym traktowaniu obu, równości
  • Odpowiedz
@Prawamezczyzn: Pomysł fajny, ale to generalizowanie mi się nie podoba: "Jak mężczyzna ma problemy to robi to i tamto."
No właśnie nie. Ludzie są różni i to nie zależy od płci, wieku, orientacji, statusu. Po prostu są różni. Nie można ich szufladkować
  • Odpowiedz
@cierpkiezale: Co za atak. Zapominasz, że to Ty zacząłeś. "Guzik warte", "gorsze". Gdzie użyłem tego typu określeń lub cokolwiek takiego zasugerowałem? Nigdzie, ale nie przeszkadza Ci to w odwracaniu kota ogonem i mówieniu o manipulacji. Coś takiego wpisuje się w hipokryzję. Wymienienie innych orientacji itd. służyło pokazaniu tego, że nie da się bronić wszystkich i wszystkiego. Każdemu można coś zarzucić, w szczególności dzielenie. Tyle że można dojść z tym do
  • Odpowiedz
@cierpkiezale: Ja #!$%@? XD Co ty za farmazony piszesz, niezła beka.
Idąc twoją logiką, w ogóle nie można rozmawiać o dyskryminacji konkretnej grupy społecznej, bo albo rozmawiasz o dyskryminacji jako ogólnym zjawisku, albo traktujesz sprawę "wybiórczo" i jest dla ciebie "guzik warta". Z choinki się urwałeś? Przypisujesz mu cechy, z którymi nie ma nic wspólnego. To jest dopiero niezła manipulacja. To, że w tym momencie nie mówi o dyskryminacji kobiet
  • Odpowiedz