Wpis z mikrobloga

@Gran jajka najlepiej żeby miały tmp pokojową (wyciągnij jakieś 10 mi wcześniej), woda do garnka i trochę soli, następnie włożyć jajka, jak pojawią się bąbelki i woda zacznie się gotować to 2 min 30 sekund na płynne, 2min 45sekund na bardziej kremowo A już wyżej to robi się twarde ( ͡º ͜ʖ͡º)

Po tym czasie od razu zalać zimną wodą, kilka minut poczekać i gotowe (
@v1lk: IMO za krótko. Nie zdąży się ściąć całe białko. Ja na miękko gotuję 4 minuty, aczkolwiek ostatnio takie te jajka są, że gotując 4, każde potrafi mieć inną konsystencję. Pamiętam za dzieciaka, że jak gotowało się jajka, to wszystkie wychodziły identycznie - czy na twardo, czy na miękko.
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@mateusz-wrona-148: na marketowe jajka nic Ci nie poradzę ¯\_(ツ)_/¯ ale o gotowaniu jajek "you know nothing Jon Snow" - to jest pierwszy sposób gotowania jajek który jest powtarzalny. Ponadto daje kontrolę nad procesem. I jak chcesz tylko trochę na twardo to sobie zrobisz. A jak chcesz na miękko to tylko krócej trzymasz czyli 6-7 min.