Wpis z mikrobloga

#mikrokoksy pytanie może trywialne, ale #!$%@?. Jak się dodaje ciężaru na 5/3/1? Bo kończę pierwszy cykl treningowy, który obliczyłem se na black iron beast i na reddicie przeczytałem, że w nowym cyklu dodaje się 2.5kg do wyciskań i 5kg dla przysiadów i mc do tych wendlerowskich maxów i przelicza na nowo. Tylko wtedy wychodzi mi, że muszę powtarzać ten sam ciężar w martwym ciągu i wyciskaniu leżąc, co jest chyba trochę bez sensu. Myślałem też, żeby policzyć maxa z tej 1+, ale istniej wtedy możliwość regresu (bo np 95x8 daje większy max niż 100x5 według kalkulatorka na tej stronce), więc też pyta. Można po prostu dodać to 2.5kg i 5kg do każdej serii w starej rozpisce? #silownia
  • 15
@Kasahara: no taaak ale ja sobie odpuściłem na pewno trzymanie sie procentów w tych dwóch pierwszych seriach roboczych po prostu rozgrzewam się do głownej tak jak mi wygodnie a jak robocza jest lekka to juz nie czekam miesiaca tylko dokladam 2.5 kg a potem maxy i tak weryfikują czy całosciowo dodać po miesiącu
@stefan8800: no chyba tak zrobię, bo dopiero dodając +10kg do martwego, ciężar w serii zwiększył się o 2.5kg xD Czyli musiałbym robić kolejne 2 cykle (razem 6 tygodni), tym samym ciężarem, żeby dodać #!$%@? 2.5kg do mc XD
@VeXes: dodawaj sobie te kilogramy w rozpisce, a nie tej tabelce, bo wychodzi na to samo. Przed chwilą dodałem 2.5 i 5 do swoich wyników i zadziałało, więc tak jak mówi borsuk musisz mieć małe ciężary, bo formuła działa
@srgln: zdefiniuj mały, 50, 100, 150kg? W przysiadzie mam mniejsze ciężary, a działa dobrze ¯\_(ツ)_/¯ Ale rzeczywiście, wyniki nie jest imponujący, więc uznajmy że to wina tego i dodam 5kg w rozpisce zamiast przeliczać kalkulatorkiem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Kasahara: za późno ( ͡° ͜ʖ ͡°) Pewnie masz rację, ale ciężko jest znaleźć jakiś sensowny plan na 2 dni w tygodniu.
@srgln: na iron black przeskakuje z 37.5 na 40 ( ͡º ͜ʖ͡º)
@srgln: no właśnie dlatego zdziwiło mnie to, że na o wiele mniejszych ciężarach normalnie progres jest, a na martwym, gdzie ten ciężar jest największy, nie chce przeliczyć. No ale pójdę za twoją radą, i po prostu dopiszę sobie to w rozpisce, a nie będę liczył od nowa. Po przeliczeniu i tak mam to samo z dodanym 2.5 i 5kg więc bez różnicy ¯\_(ツ)_/¯
@VeXes
Ja po prostu dokładam do serii roboczych, po tym całym mikrocyklu 2.5/5 kg. Nie liczę potem od maxa treningowego. Ale to też wszystko jest zależne od ciężarów jakimi operujesz