Wpis z mikrobloga

Drodzy mircy,
wzywam magów #bojowkapiekarska gdyż jestem w potrzebie.
Zważywszy na to że zaopatrzyłam się we wszystkie potrzebne składniki, żeby nie musieć piec chleba z gotowych mieszanek moim celem jest #pieczzwykopem chleb z nasionami. Korzystam oczywiście z automatu do pieczenia chleba. Korzystałam z przepisu #kotlettv : http://kotlet.tv/chleb-z-ziarnami/ skladniki mi sie ladnie połączyły, ale chleb w ogóle nie wyrósł. Jak go ratować (wierzę, że się da bo wcisnęłam pauzę na samym poczatku pieczenia i liczę na waszą pomoc ( ͡º ͜ʖ͡º) ) ? Czy powinnam go wyciągnąć i wyrobić ręcznie dolewając odrobinę wody? HELP! Potrzebna instrukcja dla blondynek ;)

Btw. moja poprzednia a zarazem pierwsza próba upieczenia chleba z nasionami bez gotowej mieszanki zakończyła się kompletną klapą (przepis: chleb z ziarnami - http://makow84.pl/Tefal/PF6101/pf610_ksiazka_z_przepisami_pl.pdf). Co prawda tu skopałam już fazę składników, bo zamiast mąki żytniej T170 wzięłam typ 720 i jak się zorientowałam że nic z tego nie wyjdzie dodałam spoooro wody, przez co chleb mocno urósł, aż go trochę uklepałam niedługo przed pieczeniem, żeby mi się nie wylał z formy, a potem całkiem opadł i był surowy w środku - zdjęcie w ramach dowodu #roastme
xkasienka - Drodzy mircy,
wzywam magów #bojowkapiekarska gdyż jestem w potrzebie.
Z...

źródło: comment_15829097209v3I5rX5OIbmcF7kbCtgzv.jpg

Pobierz
  • 8
@xkasienka: Jak dajesz cimną razową żytnią zamiast jasnej, to wody trzeba mniej, a nie więcej.
Jak wygląda ciasto po zamieszaniu? Ciężko tak zgadywać po przepisie, chleb to nie Lego że jak pokażesz przepis i zrobisz to co w nim jest to zawsze wyjdzie jedno i to samo :)
@xkasienka: ja z drożdżowymi chlebami nie pomogę bo nigdy nie piekłem, ale proponuje poszukać innego przepisu niż z tej książki tefala. Ja osobiście zaczynałem od chlebów właśnie ze strony kotlet.tv, ale jednak na zakwasie