Wpis z mikrobloga

Czy jest ktos z Was mi w stanie powiedziec jak powinna wyglada struktura projektu w #python ktory bede chcial instalowac poprzez pip+git?

Sam kod z packagami z _init.py mam ogarniety i jestem w stanie to zainstalowac z repo, ale nie wiem jak dodac pliki konfiguracyjne
Pare klas w kodzie korzysta z JSONow, ktore trzymam obecnie w katalogu config
Czy ja musze stworzyc plik MANIFEST.in gdzie zapisze cos w stylu include config? Do tego w setup.py bede musial zapisac informacje by ladowac package
data? Nie jestem w stanie znalezc jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie :(

Czy katalog config musi sie znajdowac w srodku katalogu z kodem:

foo/
-> __init__.py
-> bar.py
-> config/
->-> cfg.json

czy raczej na tym samym poziomie?

foo/
-> __init__.py
-> bar.
config/
-> cfg.json

No i tez jak wtedy klasy powinny ladowac te jsony?

edit: nie wiedzialem jak lepiej indentacje dodac w tym pseudokodzie wyzej xD

#programowanie #git #pip
  • 7
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@przepyszna_frytka: ale po co ci plik konfiguracyjny który wrzucasz do paczki? Przecież to wyląduje w katalogu razem z kodem.
Wrzuć domyślne ustawienia na sztywno do kodu i ewentualnie nadpisuj jak znajdziesz inne wartości w ~/.config/skrypt_dupa.json

A jak koniecznie chcesz w tej sposób to pliki dodatkowe dodajesz do setup.py i instalator to ogarnie
@oczkers czy to jest najlepsze mozliwe rozwiazanie to nie wiem, ale obecnie pare klas laduje defaultowe parametry z jsonow i chcialem by byly od razu na repo i klasy mialy latwy dostep do nich

A jak koniecznie chcesz w tej sposób to pliki dodatkowe dodajesz do setup.py i instalator to ogarnie

Ok dzieki
@przepyszna_frytka: Jesli to libka, nawet wiecej boilerplate’u i klasy konfiguracyjne w kodzie ktore trzeba ustawiac uzywajac libki. Jezeli to libka bedaca frameworkiem, czyt. glowny core projektu opiees sie na niej, to pliki konfiguracyjne w pythonie.