Aktywne Wpisy
ZlaChmurka +5
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

BlackenedBlue +189
i ja kocham takie miejsca w polsce właśnie
źródło: temp_file4568750733017339450
PobierzSkopiuj link
Skopiuj link
źródło: temp_file4568750733017339450
PobierzWykop.pl
Nie wiem czy rozumiecie pytanie ale często słyszę że zamiast np dopłacać jakąś tam kwotę do lżejszego sprzętu lepiej jak po prostu schudne, albo wystarczy porządnie się wysrać xD czy ma to jakiekolwiek przełożenie?
Czy osoba ważąca 75kg posiadająca rower o masie 15kg będzie mieć identyczne odczucia z jazdy jak osoba która waży 80kg posiadająca rower o masie 10kg? (Zakładając taki sam wzrost/masę miesni/taka sama specyfikację roweru)
#rower #mtb #szosa
źródło: comment_1582637886MMmsOMGTcAPAQ62NcDptw3.jpg
PobierzWięc to tak jakbyś wagę roweru z 15 kg zmniejszył do 14.25 kg.
Tak jak ktoś wyżej napisał, to nie jest jednoznaczne.
Powiedzmy że ktoś chce zmniejszyć masę roweru o 2kg co będzie go kosztować (liczba z d--y) 2tys zł. Czy zamiast tego może po prostu zrzucić 2kg tłuszczu i zaoszczędzić te 2 kafle?
@LadniePieknie:
W samochodzie wyjdzie zapewne na to samo, nie ważne czy wyjebiesz fotel pasażera czy schudniesz 10kg. No ale samochodem nie balansujesz itd
@Wygryw_z_wyboru: Na to masz odpowiedź Krabozwierza.
Masa roweru bierze udział w każdym manewrze (skręcanie, lekki balans przy pedałowaniu, etc.) i liczy się o wiele bardziej niż masa jeźdźca. Na pewno nie jest to opisane wcześniej 5% wagi jeźdźca
ja bym sie skłąniał że im niżej środek ciężkości tym lepiej.
Wiec teoretycznie chudy na ciężkim rowerze będzie miał lepiej niż gruby na lekkim.
Problem w tym ze rower i jego kierowca nie są ze sobą zespawani i tutaj liczy się też balans. A łatwiej balansować lekkim niż ciężkim....
Problem natomiast jest jeszcze innej kwesti tzn. często odchodzone części są znacznie lepszej