Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
Pytanie które nurtuje mnie od dawna. Czy posiadając rower MTB/XC/szose który waży 15kg po zrzuceniu z siebie 5kg tłuszczu będziemy mieć wrażenia z jazdy takie jak na rowerze który waży 10kg posiadając ten zapas tłuszczu?

Nie wiem czy rozumiecie pytanie ale często słyszę że zamiast np dopłacać jakąś tam kwotę do lżejszego sprzętu lepiej jak po prostu schudne, albo wystarczy porządnie się wysrać xD czy ma to jakiekolwiek przełożenie?

Czy osoba ważąca 75kg posiadająca rower o masie 15kg będzie mieć identyczne odczucia z jazdy jak osoba która waży 80kg posiadająca rower o masie 10kg? (Zakładając taki sam wzrost/masę miesni/taka sama specyfikację roweru)

#rower #mtb #szosa
  • 47
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Wygryw_z_wyboru: Oczywiście schudnąć to dobra rzecz. Jednak rower lżejszy najczęściej ma lżejsze koła, co przykłada się na lepsze przyspieszenie. Do tego rower nie balansuje, jest w tym samym miejscu na podjeździe wiec nie przesuniesz środka ciężkości bardziej do przodu.

Tak jak ktoś wyżej napisał, to nie jest jednoznaczne.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@niezwornowazony: nie o to mi za bardzo chodzi,

Powiedzmy że ktoś chce zmniejszyć masę roweru o 2kg co będzie go kosztować (liczba z d--y) 2tys zł. Czy zamiast tego może po prostu zrzucić 2kg tłuszczu i zaoszczędzić te 2 kafle?
  • Odpowiedz
Powiedzmy że ktoś chce zmniejszyć masę roweru o 2kg co będzie go kosztować (liczba z d--y) 2tys zł. Czy zamiast tego może po prostu zrzucić 2kg tłuszczu i zaoszczędzić te 2 kafle?

@Wygryw_z_wyboru: Na to masz odpowiedź Krabozwierza.
Masa roweru bierze udział w każdym manewrze (skręcanie, lekki balans przy pedałowaniu, etc.) i liczy się o wiele bardziej niż masa jeźdźca. Na pewno nie jest to opisane wcześniej 5% wagi jeźdźca
  • Odpowiedz
@Wygryw_z_wyboru:
ja bym sie skłąniał że im niżej środek ciężkości tym lepiej.
Wiec teoretycznie chudy na ciężkim rowerze będzie miał lepiej niż gruby na lekkim.
Problem w tym ze rower i jego kierowca nie są ze sobą zespawani i tutaj liczy się też balans. A łatwiej balansować lekkim niż ciężkim....
  • Odpowiedz
  • 2
@Wygryw_z_wyboru Masa roweru ma znaczenie gdy liczysz sekundy w wyścigu, do tego ostro trenujesz i nie możesz ryzykować że twój rower nie jest najlepszy żeby trening nie poszedł na marne. I to też tylko wtedy gdy za spadkiem masy nie idzie spadek funkcjonalności, jak coś jest cięższe ale i tak daje przewagę to nawet szczypior z XC wybierze grubszą oponę i droppera. Dla amatora do kwestia zajawki, nadmiaru kasy i placebo.
  • Odpowiedz
@Wygryw_z_wyboru: Osobiście uważam, że dopóki odchudzanie roweru obejmuje elementy wirujące tzn. koła oraz elementy napędu to nie można tego przekładać na masę kolarza. Po odchudzeniu tych elementów na pewno będzie dużo łatwiej na podjazdach i przy przyspieszaniu. Natomiast jeżeli mowa o elementach, które są statyczne np. sztyca, siodełko itd. tutaj bardziej doszukiwałbym się "zamienności" z masą kolarza.
Problem natomiast jest jeszcze innej kwesti tzn. często odchodzone części są znacznie lepszej
  • Odpowiedz