Wpis z mikrobloga

Witam wszystkich (jako że jest to mój pierwszy post).
Mam taką sprawę - może znajdzie się ktoś kto był w podobnej sytuacji. Zakupiłem ja sobie nieruchomość obciążoną hipoteką, hipoteka została w pełni spłacona przez poprzednią właścicielkę, mam dokument z jej banku o zwolnieniu z hipoteki i złożyłem wniosek do sądu o jej wykreślenie z KW. I tutaj zaczyna się zabawa.
Zwolnienie z hipoteki zostało podpisane przez dwie osoby z pełnomocnictwami (potwierdzone notarialnie) - powiedzmy że osoby A i B. Pełnomocnictwa dla A i B zostały udzielone przez osoby C i D - również jacyś pełnomocnicy.
Wniosek został oddalony przez referendarza z powody braku dostarczonych pełnomocnictw osób C i D do udzielania pełnomocnictw. Taka tam incepcja. Może ktoś wie, może ktoś już był w takiej sytuacji? Z tego co się orientowałem to jedyną dalszą drogą jest skarga na referendarza, ale muszę mieć na to jakąś podkładkę. Kiedy dokument podpisany przez pełnomocnika jest ważny? Czy nie wystarczą notarialnie poświadczone pełnomocnictwa osób które takie zaświadczenie podpisały? Niestety nie mogę znaleźć żadnego art. prawnego na ten temat. A może sąd (referendarz?) ot tak zażyczył sobie dodatkowe dokumenty (może?).

#prawo #pomocy
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@codedigger: nie wiem kim są A i B oraz C i D a to warunkuje czy powinni mieć pełnomocnictwo bo jeśli np. C i D są członkami zarządu banku to pełnomocnictwa nie trzeba, wystarczy odpis z KRS. a jeśli nie są to trzeba też ich pełnomocnictwo.
  • Odpowiedz
@Adams_GA dzięki. Wszyscy ad A do D są 'szeregowymi' pracownikami - jedni wyżej, jedni niżej, ale żadna nie jest w zarządzie (ani nigdzie w dokumentach KRS). Zmyliło mnie to że pełnomocnictwa są poświadczone notarialnie.
Czyli sąd potrzebuje cały łańcuszek - aż do zarządu. Dziwne że w banku tego nie wiedzą i przesyłają niepełne dokumenty. Ehhh, pół roku w plecy.
Jeszcze raz dzięki :)
  • Odpowiedz