Aktywne Wpisy
konsumatum +161
Hej Mirki, chcę wam opowiedzieć o sytuacji, która od wczoraj nie daje mi spokoju.
Jestem sobie od jakiegoś czasu w związku z niebieskim. Nie jesteśmy razem długo, nie mieszkamy ze sobą długo. Jest nam razem bardzo dobrze i oboje cały czas byliśmy źle traktowani przez inne osoby, więc teraz wiemy jak traktować siebie nawzajem żeby nie skrzywdzić tej drugiej osoby. Jesteśmy w sobie zakochani po uszy, wspieramy się i jest super. Oczywiście
Jestem sobie od jakiegoś czasu w związku z niebieskim. Nie jesteśmy razem długo, nie mieszkamy ze sobą długo. Jest nam razem bardzo dobrze i oboje cały czas byliśmy źle traktowani przez inne osoby, więc teraz wiemy jak traktować siebie nawzajem żeby nie skrzywdzić tej drugiej osoby. Jesteśmy w sobie zakochani po uszy, wspieramy się i jest super. Oczywiście
Promilus +488
Wysyłanie strażaków w miejsca tragedii na świecie to nasz towar eksportowy, który robi Polsce bardzo dobrą reklamę. Oglądam BBC i właśnie wymienili nas obok czterech innych państw, które wyślą pomoc do Turcji. Wystarczy też przypomnieć jak polskich strażaków witali w Szwecji. Dla nas w skali budżetu to grosze, a promocja lepsza niż te wszystkie reklamy promujące nasz kraj.
#turcja #polska #trzesienieziemi #strazpozarna
#turcja #polska #trzesienieziemi #strazpozarna
https://goo.gl/maps/eR5U1oWDaQcw6yxK6
Od razu zaznaczę, że w tej chwili Wybickiego wygląda inaczej i po zawrotce/prawoskręcie jest dostępny tylko 1 pas, więc nie ma opcji "wszyscy się zmieścimy".
#krakow #prawojazdy
Kto ma pierwszeństwo?
@o_co: nie takie oczywiste co widać po wynikach ankiety, po tym co się dzieje na tym skrzyżowaniu, a nawet po tym co mówi Dworak w swoim programie
Komentarz usunięty przez autora
@IceBeast: od kiedy ilość jezdni wpływa na pierwszeństwo?
W sumie biorąc pod uwagę różnicę zdań,
@GaiusBaltar: stara ustawa prawo o ruchu drogowym (np. ta) miała zapis, że kierujący pojazdem zawracając jest obowiązany ustąpić pojazdom również wjeżdżających z drogi podporządkowanej. potem, chyba po 1997 ten zapis usunięto
@o_co: Rozumiem że jak wszystkim to wszystkim, tym skręcającym w lewo z naprzeciwka też?
@vertical: to ja Ci zaproponuje rozwiązanie tego problemu, zgodne z prawem, a nie przekonaniami komentujących i jeśli znajdziesz przepis, który przyzna rację Tobie, to proszę o przytoczenie.
Po pierwsze, przed 1997 r. był przepis nakazujący ustąpienie pierwszeństwa zwracającej w takiej sytuacji. Skoro później został wyrzucony, to chyba ustawodawcy przyświecał cel, żeby to zmienić.
To najsłabszy argument, ale też go zostawię.
Po drugie,
@vertical: a czy skręcający w lewo z drogi z pierwszeństwem ustępuje pierwszeństwa komukolwiek z drogi podporządkowanej? Bo nie wydaje mi się. Dlaczego więc, przy zawracaniu miałoby być inaczej?
No i jest to niezgodne z § 1. 1. rozporządzenia i art. 5 PoRD.
To tylko Twoje przypuszczenie. Wg mnie usunięto go
@vertical: nie, manewr skrętu w lewo to wg ustawy jest zmiana kierunku jazdy w lewo, a manewr zawracania to manewr zmiany kierunku jazdy na przeciwny. nie prowadź sobie swojej wykładni prawnej, bo właśnie z takich skrótów myślowych i "z tego co mi wiadomo" powstaje taka niewiedza.
Ale i tak te sytuacje nie zmieniają art. 5 ustawy i paragrafu 1 rozporządzenia i kierujący zbliżający się do skrzyżowania drogą podporządkowaną musi ustąpić pierwszeństwa kierującemu zbliżającemu się drogą z pierwszeństwem.
Póki tego nie zmienią, to pozostaje zachować szczególną ostrożność oraz unikać wszelkiego działania, które mogłoby spowodować zagrożenie bezpieczeństwa lub porządku ruchu
Komentarz usunięty przez autora