Czesc, mam jeden udzial na nasie i drugi udzial na innym nasie. Chciałbym przekopiować z 1 na 2 dane, które sa w folderze (wraz z subfolderami) po prostu zawartość udziału. Jak bedzie wygladal skrypt w powershellu?
@sophisticated7: no np. tak. Ale do takiej roboty raczej użyłbym robocopy.exe z odpowiednimi opcjami - szybciej, bo zamiast kopiować na pałę kopiuje tylko to co się różni na docelowym
@Koliat: Zrobilem sobie srodowisko testowe, C:\OCT\FORCE\force.txt C:\OCT_NOWE\FORCE\force.txt I niestety nie przeniosl mi zawartosci (nie nadpisal) ze starego na nowym
@sophisticated7: w powershellu odpal z start-process robocopy. Ja uzywam takich switchow /R:3 /W:3 /MT:16 /V /E /XD Sczegolnie wazny jest MT:liczba, bez tego bedzie szlo jak krew z nosa a tak masz multi-thread copy i z--------a az miło.
Tak. Te switche sa standardowe dla robocopy. Sprawdz sobie https://ss64.com/nt/robocopy.html Gołe robocopy jest bardzo wolne bo to stare narzedzie, ale uzywajac odpowiednich switchy mozna to nieco zoptymalizowac. Dodaj sobie na koniec jeszcze switch do logów, zeby mieć pewność, ze wszystko sie dobrze przekopiowało.
@kubad99: ------------------------------------------------------------------------------- ROBOCOPY :: Robust File Copy for Windows -------------------------------------------------------------------------------
#powershell #skrypt #bash #it #informatyka
Copy-Item \NAS1\Archiwum\ -destination \Server2\Archiwum\ -force
Plus, zeby nie pytal czy nadpisać, tylko po prostu nadpisywał z buta
@Koliat: Jaki bedzie parametr odpowiadajacy w PS force? /force ?
https://social.technet.microsoft.com/wiki/contents/articles/1073.robocopy-and-a-few-examples.aspx#Simple_copy
tu masz kilkanaście przykladów. Oczywiście - potestuj najpierw różne scenariusze. Zanim odpalisz na "produkcji" - sprawdź wynik za pomocą /L - wtedy robocopy zrobi Ci symulację - pokaze ktore pliki by skopiował, ale nic nie dotknie
tylko to
EDIT: w cmd dziala od razu
Ja uzywam takich switchow /R:3 /W:3 /MT:16 /V /E /XD
Sczegolnie wazny jest MT:liczba, bez tego bedzie szlo jak krew z nosa a tak masz multi-thread copy i z--------a az miło.
Sprawdz sobie https://ss64.com/nt/robocopy.html
Gołe robocopy jest bardzo wolne bo to stare narzedzie, ale uzywajac odpowiednich switchy mozna to nieco zoptymalizowac. Dodaj sobie na koniec jeszcze switch do logów, zeby mieć pewność, ze wszystko sie dobrze przekopiowało.
A MT jaki ustawic? Jaka liczbe?
robocopy sourcepath destinationpath R:3 /W:3 /MT:16 /V /E /XD Appsense SettingsPackages /XF autorunx.exe autorun.inf /np /Log: +$logpath
- TO co jest po XD to sa foldery ktore beda pominiete, jezeli nic to
------------------------------------------------------------------------------
ROBOCOPY :: Robust File Copy
@sophisticated7: Na pewno masz pelen dostep do tych plikow? CMD odpalone z dobrym kontem?
-------------------------------------------------------------------------------
ROBOCOPY :: Robust File Copy for Windows
-------------------------------------------------------------------------------
Started : piĄtek, 21 lutego
To czego uzylem, no ja nie wiem czemy to sie nie kopiuje..