Aktywne Wpisy
StatekKosmicznyZiemniaki +1556
Drogie mirki, 25 lat temu, jak byłem w podstawówce, to kochałem się w takiej Paulinie. Jej rodzice w trzeciej klasie się przeprowadzili, zanim wyjechali opowiedziałem jej o moich uczuciach, że będę za nią tęsknił. Dała mi w prezencie wielokolorową kredkę. Dalej ją mam. Czasami sobie myślę co u niej. Dajcie plusa wielokolorowej kredce.
OlaKordasOfficial +229
Pewnie niektórzy spodziewali się dzisiaj jakiegoś wyrobu pączkopodobnego ale ja jakoś nie lubię tej zbiorowej histerii z okazji tłustego czwartku a i za pączkami nie bardzo przepadam. Zamiast tego postanowiłam wypróbować coś co już od dawna chodziło mi po głowie czyli placki z selera.
Czemu ja tak rzadko sięgam po selera, skoro smakuje super a ma mniej niż 3W/100g?! To chyba jedno z najbardziej niedocenianych przeze mnie warzyw, ale po tym placku stwierdzam, że czas to zmienić!
Selerowe rosti
Na 1 porcję :
150g selera
15g masła klarowanego
50g wędzonego boczku
20g tartego parmezanu
Łyżka posiekanej natki pietruszki
Sól, pieprz
Boczek pokrojony dosyć drobno wysmażyć na maśle klarowanym aż będzie chrupiący.
Selera zetrzeć na grubych oczkach tarki, dodać boczek wraz z wytopionym tłuszczem, pietruszkę, parmezan, doprawić i wymieszać.
Wyłożyć masę na patelnię po boczku, przy pomocy łopatki dociskać formując placek.
Smażyć pod przykryciem, na małym ogniu po kilka minut z każdej strony, do zezłocenia.
Uwaga! Placek jest delikatny i nie radzę go przerzucać na drugą stronę przy pomocy łopatki - dużo lepiej jest użyć talerza. Kiedy dół jest już złoty, patelnię przykrywamy talerzem i szybkim ruchem odwracamy. Placek delikatnie zsuwamy z powrotem na patelnię i smażymy jeszcze kilka minut.
MAKRO: 510kcal 17B 46T 4W
Zapraszam również na instagrama ziemniakizostaw
I bloga ziemniakizostaw
Miłego dnia (。◕‿‿◕。)
#keto #gotujzwykopem #ziemniakizostaw
Fajny pomysł ale ja bym tam wbił jajko jeszcze żeby placek był mniej delikatny.
Przepis jak zwykle super, wypróbuję w jakiś weekend :)