Aktywne Wpisy
josb515 +98
#ciekawostki Cześć. Jestem Koreańczykiem bardzo zainteresowanym Polską. Studiując o Polsce trafiłem na tę stronę. Myślę, że tym, co reprezentuje kraj, jest historia, język i muzyka, ale ja studiuję język i dla historii czytam książkę „Historia Polski” napisaną przez Japończyka. Kiedy jednak szukałam muzyki do słuchania, YouTube polecił mi muzykę Natalii Nykiel... ale to chyba nie mój styl. Trochę ciszej, polska śpiewaczka narodowa! Byłbym wdzięczny, gdybyś mógł polecić muzykę takiego piosenkarza
Zagadka
- mam hurtownie z której chce zbudować kostkę: np. zgrupować sprzedaż regionach , pokazać zapas na magazynie plus zaciągnąć do tego excela z planem. Tabela ze sprzedażą moim zdaniem musi być zgrupowana bo ma około 200mln wierszy.
- jak zrobić w ssas modelowanie danych czyli jakieś kolumny obliczeniowe
- jak to wszystko odświeżać
- gdzie opublikować projekt
- jak właśnie poradzić sobie z tak dużymi tabelami jeżeli faktycznie potrzebujemy najmniejszą granularność w kostce? Odświeżanie przyrostowe?
Dodam że mam dostęp do ssas, visual studio, ssms a kostkę / projekt można opublikować na azurze.
-kolumny kalkulowane - calculated column xD
-odświeżać model możesz bezspośrednio w visual studio (deploy) albo przez ssms, w azure tez na pewno jest taka opcja jak masz tam środowisko postawiony
-projekt możesz trzymać lokalnie albo wrzcucic na devops w azure, wtedy masz cala te ścieżke fetch/pull/push itd tworzenie branchy itd
- nie może sobie zgrupować danych przed zaciągnięciem do modelu w widoku na bazie?
- ssas z resztą jest wydajniejszy przy takich tabelach, bo w raporcie np dokona agregacji na poziomie w raporcie/filtrach. Troche to na opak napisałam....
- odświeżać model możesz np. w jobie. Ustawić jakiś schedule i np codziennie będzie ci się procesował model.
- raport będzie i tak w liveconnection więc odświeży się automatycznie