Wpis z mikrobloga

530 - 1 = 529

Tytuł: Epoka Diamentu
Autor: Neal Stephenson
Gatunek: SF
★★★★★★

Mam pewien problem z tą książką. Nie odmawiam Stephensonowi udanej wizji świata przyszłości, momentami dość schematycznej, bo obok bajecznie bogatych i wpływowych ludzi z wyższych sfer żyje biedota, a to wszystko polane gęstym sosem nowoczesnych technologii, które dostępne są niemal dla każdego. Autor ukazuje swoje pomysły na nanotechnologie, drukarki 3D, drony, sztuczną inteligencję bardzo przyzwoicie, ale brakuje mi w tym jakiejś sensownej historii.

Okładka wskazuje dwie ważne postaci. Johna Hackwortha i dziewczynkę (Nell), która wchodzi w posiadanie pewnej książki. John jest twórcą tej książki i wspomniane na okładce przestępstwo polega na stworzeniu więcej niż jednego egzemplarza. Na skutek nieprzewidzianych okoliczności, książka, a właściwie elementarz, wpada w ręce Nell. I tutaj w sumie zaczyna się robić trochę nużąco, bo akcja nie pędzi jakoś na złamanie karku. John stara się jakoś zatuszować fakt, że stworzył nielegalną kopię, Nell korzysta z elementarza i zdobywa wiedzę, której osoba o jej statusie nigdy by nie uzyskała. Akcja ukazana jest na przestrzeni lat, pod koniec zaczyna się coś dziać, ale w pewnym momencie jest to zbyt chaotyczne i nie wiedziałem dokąd to właściwie zmierza. Bohaterowie drugoplanowi nie pomagają i momentami się być tylko zbędnym dodatkiem.

Myślę, że fani Neala Stephensona nie będą zawiedzeni, ale moim zdaniem są lepsze książki z tego gatunku.

#bookmeter
Pobierz kulfon_wulkanizator - 530 - 1 = 529

Tytuł: Epoka Diamentu
Autor: Neal Stephenson
...
źródło: comment_1581956415pQCzkvHoLxCj4l5SdcuPU7.jpg