Wpis z mikrobloga

@puexam: Polecam również FAT ( ͡° ͜ʖ ͡°) tam sygnalizacja dla samochodów nie ma żadnego znaczenia, tramwaje jeżdżą jak chcą ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@shinX: jeździłem tam codziennie przez parę lat i nigdy nie zauważyłem żeby na pełnym czerwonym tramwaje tam po prostu sobie wyjeżdżały między samochody
  • Odpowiedz
@puexam: a to polecam, z Hallera na Klecińską zapala się zielone, ruszają pierwsze auta a tu jeeeeb z Hallera skręca w prawo w Grabiszyńską na pełnej(5km/h) niebieski potwór ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@puexam: ej ale tramwaj ma osobne światła niż samochody (to a propos tej późniejszej akcji). Nie obwiniałbym tak motorniczych, tylko raczej c-----y system świateł w całym mieście. Gdzieś jeszcze czytałem, że gdyby motorniczy nie przejeżdżali tak "na styk" to staliby co chwilę powodując jeszcze większy zator i zwiększając spóźnienia na każdym skrzyżowaniu.
  • Odpowiedz
@puexam: Na Stawowej to klasyk. Mieszkam obok i dziwię się, że tak mało tam wypadków. Albo w sumie nie, to nic dziwnego... jak mają być wypadki skoro wszyscy stoją zamiast jechać ;)
  • Odpowiedz
@pekak: tak, mają swiatła na styk jak jadą z normalną prędkością, ale pan prezes MPK wymusza jazdę z prędkością 10 lub 5km/h przez skrzyżowania, bo inaczej cyk po premii albo od razu podjeżdża Aurisem z wypowiedzeniem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@puexam: Taką odpowiedź dostałem na zgłoszenie, że tramwaj chciał mnie przejechać przechodząc na zielonym na przejściu dla pieszych. Zasugerowałem zmianę cykli świetlnych na skrzyżowaniach

Szanowny Panie, dziękuję za zgłoszenie z dnia - .br. Przekazałam je służbom MPK, których przedstawiciele biorą udział w cyklicznych pracach Komisji Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego. Jest to organ utworzony przy Urzędzie Miejskim, w którym biorą udział przedstawiciele wszystkich służb miejskich, w tym przedstawiciele WIM zajmujący się sygnalizacją
  • Odpowiedz
@puexam ja ostatnio miałem lepszy przypadek pod Hala Targową. Stałem drugi na swiatlach, zapalilo się zielone, gość przede mną włączył lewy kierunkowskazów i skręcał na ten czerwony most w kierunku Ostrowa Tumskiego. Musiał zatrzymać się na dosłownie 2s żeby przepuścić auta, skręcił ja ruszam prosto i nagle WTF- ludzie wychodzą na przejście dla pieszych, ja mocno hamuje,oni spojrzenia na mnie jakbym był piratem drogowym. Co się okazało? Pojdjechal tramwaj pod halę
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 10
@pekak: co z tego że tramwaj ma osobne światła, ma się do nich stosować. To że nie są synchronizowane według potrzeb (zmniejszenie prędkości tramwajów w całym mieście) to nie żadne usprawiedliwienie dla łamania prawa.
  • Odpowiedz
@Mave: a to z tego, że nie widać, jakie tramwaj miał światło na tym filmie. To, że dla samochodów było pomarańczowe/czerwone, nie znaczy, że sygnalizacja tramwajowa również nakazywała się zatrzymać. Mówię o tym drugim przypadku z filmu. Na pierwszym raczej na pewno tramwaj wjechał za późno na skrzyżowanie.
  • Odpowiedz