Wpis z mikrobloga

Warka nr 2, brzeczka się już gotuje, a ja mam do was pytanko.
Jak utrzymujecie temperaturę podczas zacierania? U mnie bardzo szybko spada, w niecałe 30 min potrafi spaść o ponad 5 stopni :/ Po prostu dogrzewacie co jakiś czas, czy macie jakieś inne sposoby?
#piwowarstwo
  • 11
Ja co 10 min sprawdzam temperature, jeśli spadnie to dogrzewam. Ale za każdym razem na mniej więcej godzinę zacierania 1/2 razy to robię. Po otrzymaniu odpowiedniej temperatury wyłączam palniki
@potok555: Zacieram na lenia - liczę w arkuszu PPPP temperaturę wody, jaką muszę zalać słód, zalewam, mieszam i przykrywam kocem/kołdrą. Po 45 minutach sprawdzam jak mocno spadła temperatura, czasem dolewam wrzątku i mieszam. Po 1,5 godziny koniec zacierania i wygrzew, który czasem też robię tak, że zalewam to odpowiednią ilością wrzątku (zależy, czy się uda zmieścić w objętości gara) - to też można wyliczyć w PPPP. Dzięki temu już nie muszę