Wpis z mikrobloga

Chaotyczne, dynamiczne i nieprzewidywalne. Prawdopodobnie właśnie za te cechy większość inżynierów uwielbia swoje... symulacje ( )
Z okazji walentynek przygotowałem krótką symulację, która przedstawia proces nadmuchiwania balonu i spuszczania z niego powietrza. Pozornie prosta animacja przedstawia trzy podstawowe źródła nieliniowości. Pierwsza wynika ze sposobu w jaki balon zmienia kształt - jest związana z dużymi przemieszczeniami i rotacjami poszczególnych regionów balonu. Drugi typ nieliniowości związany jest ze sposobem w jaki program (w tym przypadku Abaqus) reprezentuje zachowanie materiału. Choć nie miałem dostępu do rzeczywistych danych materiałowych to założyłem, że balon zbudowany jest z cienkiej gumowej membrany. Hipersprężysty model materiałowy spowodował, że balon rozciąga się w nieco bardziej skomplikowany sposób w porównaniu do zwykłej sprężyny. Ostatnim źródłem nieliniowości są oddziaływania kontaktowe jakie występują na granicach stale rozszerzającego i kurczącego się balonu.
Kolejna ciekawostka związana jest ze sposobem w jaki symulowany jest proces pompowania i spuszczania powietrza z balonu. Do zasymulowania tego procesu wykorzystałem funkcje Fluid Inflator i Fluid Exchange. Dzięki nim istnieje możliwość zdefiniowania objętości powietrza jaka ma zostać dostarczona do wnętrza balonu. Jest to jeden ze sposobów na modelowanie zagadnień typu FSI, czyli interakcji pomiędzy ciałem stałym, a płynem. Co więcej, funkcje takie wykorzystuje się w modelowaniu wybuchu poduszek powietrznych oraz (z tego co mi wiadomo) w projekcie budowy symulacji ludzkiego serca.

W tym tygodniu, oprócz symulacji balonu popełniłem jeszcze wpis o tym jak pisać skrypty w Abaqusie i wykorzystywać biblioteki Pythona z Anacondy W przeszłości wrzucałem takie wpisy jako wykopaliska, ale tym razem wydawało mi się, że grono zainteresowanych będzie prawdopodobnie wąskie i z tego powodu wrzucam tylko tutaj ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Jak zawsze, więcej symulacyjnych ciekawostek znajdziecie na stronie BlogTechniczny.com
tag to subskrypcji / czarnolistowania #bogdansymulant

#ciekawostki | #inzynieria | #cad | #gruparatowaniapoziomu | #studbaza | #mes
Bogdan191 - Chaotyczne, dynamiczne i nieprzewidywalne. Prawdopodobnie właśnie za te c...