Wpis z mikrobloga

#budownictwo
Cześć,
Chcę postawić garaż blaszany 6x5.
1. Z tego co wiem to trzeba zgłosić to i najlepiej nie mówić, że to garaż tylko budynek gospodarczy bo będą jakieś dodatkowe wymagania.
2. Czy jeśli chcę zrobić pod to wylewkę betonową to są jakieś dodatkowe sprawy do załatwienia?
3. Jak tanio go odizolowac od temperatury zewnętrznej? Styropian i na to płyta OSB wystarczy?
4. Pod wylewkę tłuczeń, piasek? Wysokość wylewki 10cm będzie ok?
Z góry dzięki za porady, pozdrawiam.
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kamilry123: Będziesz miał tam ogrzewanie czy chcesz tylko odizolować od palącego słońca dach?
Wg mnie jak nie masz tam ogrzewania to styropian jest niepotrzebnym wydatkiem
  • Odpowiedz
@kamilry123: lej płytę i nie pytaj... Im mniej widać tym lepiej. Co do przeznaczenia, to mów, że to budynek gospodarczy, bo za garaż większy podatek jest (przynajmniej u mnie). Co pod wylewkę? Zależy jaki grunt...gruz kruszony zawibrowany, piasek i powinno być ok. Te 10cm się nada. A co do izolacji to nie ryzykowałbym...Nie będzie się woda skraplać?
  • Odpowiedz
  • 1
@kamilry123 musisz dokonać zgłoszenia. W zgłoszeniu opisujesz co chcesz zbudować, załączasz szkice, mapkę z naniesiona lokalizacja. Potem czekasz 30 dni. Urząd wydaje zgodę milcząca czyli jak nic po 30 dniach + 7 dni dla poczty nie przyjdzie, możesz budować. Do 35 m2 po zmianie prawa nie ma znaczenia czy garaż czy budynek gospodarczy dla samego zgłoszenia. Wymagania są takie same. Możesz zrobić wylewkę tylko musisz opisać to w zgłoszeniu. Dla takiego
  • Odpowiedz