Aktywne Wpisy

annlupin +19
no hej cotam uwas
źródło: annlupin20250517
Pobierz
skrogg +4
Takie dziwadło znalazłem. Co z tym zrobić?
źródło: a-bottle-of-skenderbeu-skenderbeg-brandy-gjeroj-kastrioti-kantina-AN10YC
PobierzSkopiuj link
Skopiuj link
źródło: annlupin20250517
Pobierz
źródło: a-bottle-of-skenderbeu-skenderbeg-brandy-gjeroj-kastrioti-kantina-AN10YC
PobierzWykop.pl
Co za wspaniała porcja czystego RiGCzu. Jestem pod wrażeniem.
Solidny tekst, naświetlający problem, ale nie zajmujący stanowiska, nie szastający oskarżeniami i nie podający genialnych, prostych rozwiązań. Po prostu pokazujący problem.
Po komentarzach w znalezisku widzę, że nadal niektórzy nie zadali sobie trudu, żeby zrozumieć o co chodzi. Nadal stosują chłopski rozum. Nadal nie mają nawet mglistego pojęcia o systemie prawnym i konsekwencjach z tego wynikających.
A przede wszystkim, nie potrafią zrozumieć, że NIKT nie broni zabójcy. Nikt.
To, co mnie nieustannie przeraża, to ilość ludzi krzycząca głośno JA WIEM NAJLEPIEJ! Krzyczących z daleka, sprzed monitora. Mających zerową wiedzę fachową, znający sprawy szczątkowo z mediów, ale wiedzących, bo kierujących się chłopskim rozumem i ludową sprawiedliwością. Czarno-biały świat, szybkie surowe wyroki na podstawie przeczucia, to jest to, czego chcemy.
"Czucie i wiara silniej mówi do mnie, niż mędrca szkiełko i oko"...
Z góry zakładamy, że sędzia nie ma racji. Dlaczego? Bo jest niedouczony, bo jest przekupiony, bo jest z kasty. Nikt nie sprawdza nawet, na jakiej podstawie został wydany wyrok, co jest w uzasadnieniu. Bredzą coś o okolicznościach łagodzących, nie wiedząc co tam naprawdę zaszło. Nawet chwili refleksji - a może nie znamy detali? A może po prostu k---a nie rozumiemy systemu prawnego?
Hurr durr, system prawny powinien być jasny, żeby każdy zrozumiał. No niby tak, ale nie do końca. To tak, jak byśmy powiedzieli, że fizyka kwantowa ma być jasna i zrozumiała, bo jak coś jest skomplikowane, że Janusz nie rozumie, to już się nie liczy. No nie. Tak właśnie działa świat - jest mnóstwo mechanizmów, których większość nie rozumie i nie ma po co rozumieć. Po to są ludzie z większą wiedzą, żeby te rzeczy wyjaśniać. Dlatego jak budujemy dom, to nie robimy tego na czuja, tylko ktoś wcześniej wylicza np. wytrzymałość materiałów i strop nam się nie zawali na łeb. Mimo, że na chłopski rozum może by wystarczyło mniej, albo więcej.
Ciekawe, że jeszcze nikt nie linczuje inżynierów, którzy projektują np. pylony mostów, bo na chłopski rozum przecież to się nie może utrzymać w powietrzu na jakichś linkach, hurr durr niech zbudujo solidnie z cegieł, tak jak nasi dziadowie budowali!
A jednak stosujemy takie zasady wobec choćby lekarzy czy właśnie sędziów. Lekarze nie majo racji, ich wina - to nic, że są procedury, zasady, badania, wiedza. Małego Alfiego zabiła mafia lekarska, bo tak mówi chłopski rozum. Przecież leżał i wyglądał jak by spał, to znaczy że go zabili. Sędzia też nie ma racji, nie ważne ilu faktów nie znamy, nie ważne że było jakieś postępowanie dowodowe, zeznania świadków, praca prokuratora, obrony itd. i wszystko to dołożyło tysiące cegiełek, to nic że są precyzyjne przepisy, których sędzia się musi trzymać - my lud wiemy, że wyrok jest zły, bo tak.
Żadnej refleksji. Żadnej wątpliwości. Nawet cienia myśli, że może coś nie jest takie, jak mi się z wierzchu wydaje, może nie wiem wszystkiego, może nie rozumiem wszystkiego.
Nie. Nowoczesny człowiek jest alfą i omegą. Nie w badania, nie w autorytety, a w swoją nieomylną chłopską logikę wierzy, w swój instynkt. Często stadny. Bo po prostu wie, że oni nie mają racji. Znaczy tak mu się wydaje. Dowodów na to zero, no ale on wie.
Jak by nie wiedzieli, że tylko głupiec nie ma wątpliwości.
#prawo #tklive #polityka #polska #dobrazmiana #neuropa #4konserwy
Typowy komentatorzy na wykopie nie mają pojęcia o prawie i problemach zwiazanych ze skazywaniem. Ich wiedza o systemie kończy się albo na proapgandzie w TVP, albo innym kanale.
Nie mają pojęcia o kwalifikacji prawnej czynu, o formach stadialnych przestępstwa, o postaciach winy. Na to wszystko są za tępi i odrzucają wszystkie artykuły i komentarze dotyczące tych kwestii. Bo oni wiedzą lepiej, bo widzieli jakiś program dla debilii
Włos się na głowie jeży. Szczególnie, że władza zamiast edukować i tłumaczyć to te nastroje jeszcze podburza. Do czego to doprowadzi? Do samosądów?