Wpis z mikrobloga

Hej Mirasy!

Z racji tego, że postanowiłem ruszyć w #it i w #testowanieoprogramowania (ale nie tak, żeby #2jednostkowe0integracyjnych), zrobiłem szereg kursów (włączając ISTQB, Postmany, SOAP UI, SQL itp... i nie tylko jako certyfikaty w UDEMY :) ) i będę się rozglądał z pracą (wiadomo - no fluff jobs i justjoinit, grupy na fb itp.). W związku z tym mam do was pytanie - jakie znacie firmy, które zajmują się testowaniem (nie tylko), ale nie w kontekście rozwoju jednego, swojego produktu, tylko biorą różne zlecenia od firm zewnętrznych i/lub wynajmują testerów jako kontraktorów? Z racji początku ścieżki chciałbym poznać kontekst testowania w różnych branżach nie skupiając się np. tylko na bankowości, czy tylko na aplikacjach mobilnych. Z tego co wiem Sii i Objectivity mają taką politykę, ale... może coś jeszcze?

#wroclaw #praca #pracait #informatyka
  • 53
@witam12: wiem wiem :), ale chodzi mi o sytuację, w której jesteś w jednym projekcie (np. apka na telefon typu fitatu, potem projekt się kończy i robisz coś innego (na co zlecenie wpadnie) ).
@katius: tak jest, jestem już zarejestrowany na utest, jeszcze test.io
zacznijmy od tego: czy jesteś w stanie mi odpowiedzieć na pytanie, które zadałem? Jakie są firmy, o których mówię? W innym wypadku nie ma sensu dyskusja z Tobą.
Sens mojego pytania mam nadzieję jest jasny?
@Bigs bez komercyjnego doświadczenia będzie bardzo ciężko w ogóle dostać się na rozmowę, ale jeśli już ktoś Cię na nią zaprosi, to łatwo wybić się spośród tłumu bardzo słabych kandydatów (jeśli rzeczywiście umiesz tyle ile twierdzisz ( ͡° ͜ʖ ͡°) )
@LazyInitializationException gada głupoty, jeśli dostaniesz się do jakiegoś testerhouseu (typu wspomniane wcześniej testarmy, chociaż to trochę januszsoft) to przez rok możesz spokojnie przerobić z 5 różnych klientów,
@Bigs: Firm które zajmują się rekrutacją testerów i ich outsourcingiem dalej jest sporo, np.: Prodata, Connectis, IT Kontrakt, 7n, B2B network. Tylko tak jak pisali przedmówcy, nie licz na częste zmiany projektów. Oni szukają osoby na konkretne stanowisko dla danego klienta. Jak Cię przyjmą to pracujesz tyle ile trwa projekt, no chyba że któraś ze stron będzie chciała przerwać wcześniej. Jeśli chcesz zmienić projekt, to najczęściej zmieniasz po prostu pracodawcę.
@LazyInitializationException: a w tej branży uczą odpowiadać na pytania?

@ManWithOutNick: i właśnie o to mi chodziło. Szkoda, że mogę dać tylko jednego plusa ( ͡° ͜ʖ ͡°). Umiejętności mam (myslę, że na poziomie podstawowym), wkrótce dojdą jeszcze nowe. Nie jestem tym, który przeczytał "zawód tester" i szuka roboty :D. Dodatkowo jestem fanem SCRUM'a.
@BShKF: Pewnie, nie mam wpływu na to, ile trwa projekt, natomiast mam wpływ na to, czy chcę pracować w firmie, która rozwija własny produkt (jak ceneo, chyba..., przykład nieistotny, wiadomo OCB), a w firmie, która bierze zlecenia.
W związku z tym mam do was pytanie - jakie znacie firmy, które zajmują się testowaniem (nie tylko), ale nie w kontekście rozwoju jednego, swojego produktu, tylko biorą różne zlecenia od firm zewnętrznych i/lub wynajmują testerów jako kontraktorów?

@LazyInitializationException: to było napisane na początku wpisu.

Chodzi mi to, czy znasz jakieś firmy, czy masz dla mnie tylko swoją opinię. Jak opinię to dzięki, przyjąłem, tyle.
@Bigs
Bardzo kiepski pomysł. Albo trafisz do jednego projektu, tyle, że przez pośrednika, albo będziesz w różnych projektach, cały czas w jednym zespole.

W żadnej z nich, nie poznasz więcej niż jednego podejścia do testowania.
@Bigs
Btw. Co znaczy fanem scruma?:P nie znam ani jednej osoby, ani jednej firmy, która by pracowała faktycznie w scrumie, a nie tylko mówiła o tym, że ma scruma :P
@diarrhoea: od strony teoretycznej :) sam poznałem (w mojej poprzedniej branży) sposoby, jak nie powinien wyglądać scrum. W każdym razie znam, mogę powiedzieć - dość dobrze teorię procesu wytwarzania oprogramowania w opraciu o SCRUM.
co do pierwszego Twojego posta - chodzi mi bardziej o to drugie.
@Bigs
No i btw. Często te firmy mają projekt wraz z maintenancem. Projekty trwają od kilku, czasem kilkunastu lat i nic nie zapowiada, że mają się kończyć.

Nie siedzę w testowaniu jakoś długo, bo 3,5 roku. Ale widzę, że twoja wizja bardzo mija się od realiów.
Według mnie, dużo więcej da się nauczyć będąc w jednym projekcie, fajnej firmie i poznawać cały proces.
@Bigs
No to takich firm o jakich mówisz jest raczej mało. Teraz się wynajmuje zespoły całe, wynajmowanie samych testerów na krótkie projekty w tym momencie, według mnie, istnieje tylko przy pentestach.
Tak jak mówiłem, projekty w sii trwają po kilka lat. Nie, że tu testujesz, działa, cyk, robisz coś nowego.
Czasem wdrożenie w samo oprogramowanie potrafi trwać kilka miesięcy, jak jest bardziej zaawansowane. I przez tę parę miesięcy prawie nic nie uczysz
ale chodzi mi o sytuację, w której jesteś w jednym projekcie (np. apka na telefon typu fitatu, potem projekt się kończy i robisz coś innego (na co zlecenie wpadnie) ).

@Bigs: To tak nie działa. W większości i tak musisz przejść przez proces rekrutacyjny u klienta, to raz. Dwa, to, że kończysz projekt u klienta X nie znaczy, że masz z góry zagwarantowany projekt Y. Twoja kontraktornia zwyczajnie może nie mieć
Z racji początku ścieżki chciałbym poznać kontekst testowania w różnych branżach nie skupiając się np. tylko na bankowości, czy tylko na aplikacjach mobilnych.

@Bigs: Zawsze można po prostu po roku rozglądać się za inną firmą, ja tak robię. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Bigs: No ale wiesz, w kontekście takich outsourcingów to jak tak pracowałem i pracuje, to jest że z nimi się może widzę na jakichś integracjach i podpisywaniu umowy, a tak to się siedzi i tak u klienta jak co w większości przypadków. ( ͡° ͜ʖ ͡°)