Wpis z mikrobloga

Można jakoś przeliczyć ile km rowerem = km biegu? Bieg raczej taki pomiędzy biegiem a szybkim truchtem, a jazda rowerem taka umiarkowana/szybka. Bieganie działa na większą ilość mięśni i pomaga spalić więcej? Bo teraz mam dylemat. Po ok 2km biegu wysiadam, za to z 30 km rowerem nie jest problemem większym. #bieganie #rower
  • 27
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Bieganie działa na większą ilość mięśni i pomaga spalić więcej

@Bluebot: Bzdura, bieganie zwiększa wytrzymałość, tylko i wyłącznie. Jak chcesz mięśnie, to rower lub siłownia.

Ilość spalonych kalorii zależy od masy oraz tętna.
  • Odpowiedz
@plemnik_w_piwie: To chyba nie do końca o to chodzi. Ja rowerem mogę jechać i jechać, według endomondo spalę kilka tysięcy kalorii.

Zaś mój bieg kończy się za rogiem bloku i trza mnie odnosić na miejsce spoczynku :P

Muszą pracować zupełnie inne grupy mięśni, czy coś.
  • Odpowiedz
@cofko: I tu się mocno mylisz. Rower rowerowi nie równy, możesz jeździć na wytrzymałość, spalanie kalorii, oraz zwiększenie masy mięśniowej.

W biegu pod górkę z ciężkim plecakiem również zwiększysz masę mięśniową ale kosztem r--------a stawów.
  • Odpowiedz
@shneider: tak samo z biegiem, no może oprócz masy mięśniowej.

A na rowerze możesz jeździć na ciężkich przełożeniach i też kosztem stawów...
  • Odpowiedz
@cofko: Samo bieganie w sobie jest zabójcze dla stawów i układu kostnego. W moim przypadku, nawet nie mogę zrobić 2km, bo mam taki ból w piszczelach jak by miały zaraz pęknąć.

Natomiast na rowerze, możesz sobie dokładnie dobrać tępo, kadencję, tętno.

a
  • Odpowiedz
Ze mną problem jest taki, że nie wyglądam grubo - na twarzy, rękach jestem taki w miarę normalny. Mam z 178 i prawie 80kg. Co prawda nie jest to dużo, ale mam wieeelki brzuch jak u osoby no i przydałoby się zrzucić. Patrząc na te wszystkie porównania spalania kalorii rowerem a w biegu nie ma aż wielkiej różnicy a różnica w tym ile jestem w stanie przebiec do tego ile jestem w
  • Odpowiedz
@shneider: faktycznie, 4800 obrotów korbą lub więcej w godzinę wyrabia masę mięśniową lepiej niż siłownia. Popatrz na nogi zawodowych kolarzy (oprócz torowców) - większość nie jest napakowana.
  • Odpowiedz
@cofko: Bo robią setki, tysiące kilometrów. Wzrost masy mięśni głównie przyśrodkowych uda jest widoczny gdy robimy trasy tak do 50 km i starając się trzymać dobre tempo. Powyżej już przepalamy mięśnie.

Wiadomo, że nie osiągniemy takiej masy jak robiąc ciężkie przysiady, bo jest inny angaż włókien (białe rosną znacznie szybciej - w te celujemy na siłowni).
  • Odpowiedz
@Bluebot: Ale jest jeszcze jedna kwestia o której zapomniałem powiedzieć - rower angażuje mięśnie bardziej siłowo niż bieganie. Przede wszystkim przednią część ud, to oznacza, że po treningu kolarskim będziemy mieli większy afterburn niż po biegu. No stawiałbym że 3x większe spalanie przy biegu jest najbardziej prawdopodobne jak nie mamy jakiegoś super roweru na cieniutkich oponach.
  • Odpowiedz