Wpis z mikrobloga

Mireczki mam już jedną szosę u siebie na kwadracie ale szukam czegoś na dojazdy na uczelnie, tak żeby jednak było przykro jak ukradną ale w mniejszym stopniu niż jakby mi mieli ukraść aktualny rower. Co myślicie o starym peugeotcie? To chyba model PH12 z '82. Link w komentarzu
#szosa #rower
  • 11
@AllOver:
Jakich czesci nie znajdzie? Korba na kwadrat, koronki bcd 130, łańuch 8s, klocki hamulcowe zwykłe od szosy,, łożyska sterów bez problemu dobierze (a bardzo wątpie by była taka potrzeba), piasta przód jest normalna, tylko tylna może być lekko problematyczna ale nie ze względu na brak czesci a na trwałość współczesnych (współczesne osie do takich piast to najtańsze gooowno)
Wielotyby też kupi.
Manetki sa cierne pewnie bez indeksu wiec można używać
@bibsz: tak, gna XD normalnie kazdy rower z wygieta XD w zyciu zadnej nie widzialem ale nigdy nie mow nigdy, u mnie sie widelec wygial no to kazdy rower tez ma wygiety bo w moim jest wygiety
@brachistochrona: tez to zauwazylem no ale gimby teraz maja po 2 metry wzrostu tyle ze na kolazowce jezdzic kiedy sie wazy wiecej niz 70kg to juz glupota
@kronikary: od biedy to lepsze
Ja wygiełem więcej niż jedna. Także udało mi sie oś połamać.

TY nie złamałeś żadnej ale statystycznie i tak wychodzi ze to słabe rozwiązanie i tyle.

@bibsz:

Gną się osie w marketowych góralach z gównoltu.
W starszych szosach wolnobiegi spokojnie dają radę, oś jest krótsza (126mm vs 135mm) wolnobiegi 6 i 7 węższe, no i stal w szosowych grupach jest lepsza niż w najtańszych MTB.
W MTB i Trekingu to rzeczywiści
@eeemil: pisze na podstawie doświadczeń z użytkowania starej szosy w mieście . A miasto to jest już wyzwanie nieporównywalne ze sportowa jazda po gładkiej szosie. Dziury krawężniki ect. Faktycznie orginalne osie nie są źłe ale to tak czy inaczej nie jest rozwiązanie optymalne. A problem polega na tym że jak już z oryginalna osią coś się stanie to w sklepie nie kupisz nic dobrej jakości bo wszystko aktualnie dostępne to szajs.
pisze na podstawie doświadczeń z użytkowania starej szosy w mieście

@bibsz:

Ja też, jeszcze mi się nie zdarzyło mi się żeby padła oś w szosie.

Jak coś padnie z oryginalną osią w starej szosie, to i tak lepiej kupić całe nowe koła.