Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
#piwowarstwo Wiem, ze warzenie z ekstraktów jest tfu i w ogóle, ale nie mam warunków na zacieranie. Chcę zrobić gorzkie IPA z mocnym aromatem. Taki przepis na 18-20 litrów będzie ok? Pucha ekstraktu pale ale 1,7kg , pucha ekstraktu pszenicznego 1,7kg. Drożdże us-05. Chmielenie:
Columbus 30g 60'
Citra, galaxy, amarillo po 10g 5'
Citra, galaxy, amarillo po 20g 0'
Citra, galaxy, amarillo po 60g na cichą.
  • 7
@napoleon17: Wydaje się okej. Jeżeli miałbym coś zmienić, to z cichej zabrałbym po 10g i je dorzucił do 5'. Według mnie 150g cga na cichą to już i tak solidna dawka przy ~20l warce. Lub coś w ten deseń:

Columbus 30g 60'

Galaxy, amarillo po 20g 5'

Citra 30g 0'

Galaxy, amarillo po 20g 0'

Citra, galaxy, amarillo po 50g na cichą.


Zależy też czego bardziej oczekujesz od aromatu, możesz kombinować