Wpis z mikrobloga

@NiebieskiWStringach no spoko, to teraz powiedz mi co zrobić. Bo mój plan był taki, wrzucę mięso na patelnię, wrzucę ryż i zaleje to jakimś litrem wody i będę gotował przez ileś tam

A no i grzyby dam
@Medyc: Risotto to ryż w gęstym sosie utworzonym ze skrobi wydoatahącej się z ryżu podczas gotowania. Wiec - tak, teoretycznie zrobisz risotto na samym ryżu, tłuszczu do smażenia i jakimś płynie. Mięso wrzuć na patelnie, podsmaż dobrze, wyciągnij. Dolej tłuszczu, wsyp ryż i obsmaż. Zalej odrobiną rosołu czy wody z przyprawami i mieszasz, gęstnieje - dolewasz itd. Jak już ryż jest odpowiednio ugotowany i ma dobrą konsystencję wrzucasz dodatki. Doprawiasz białym
@Medyc: No i trudno, dodaj teraz - nadal będzie dobre. Przy okazji ciekawostka - jeżeli ktoś chce ograniczać spożycie soli powinno się ją dawać na koniec gotowania. Tą samą słoność uzyska się dużo mniejszą ilością soli. Chociaż potrawa nie będzie perfekcyjna.