Być może ktoś miał podobną sytuację z astrą g i nakieruje mnie na cokolwiek: Wsiadam pewnego razu po pracy do samochodu, odpalam, jadę na stację, wszystko gra. Zatankowałem, a po odpaleniu nie działa: podświetlenie licznika, podświetlenie panelu nawiewów, regulacja jasności wnętrza, światła przeciwmgielne przód/tył oraz brak alarmu włączonych świateł po wyjęciu kluczyka. Zaznaczam, że 5 minut wcześniej wszystko działało. Co mogło umrzeć? Edit. Zaznaczę, że np. na liczniku wszystkie kontrolki + podświetlenie przebiegu działa, tylko podświetlenie tarcz umarło. #samochody #motoryzacja #elektronika (?) #mechanikasamochodowa
@UrbanLegend: Sprawdzałeś czy jest napięcie na bezpieczniku? Zdaje się, że dodatkowe bezpieczniki są jeszcze pod maską, ewentualnie jeszcze bym stawiał na przekaźnik, jeśli to było odpalane "po stacyjce" nie wiem jak to jest w 2.
brak alarmu włączonych świateł po wyjęciu kluczyka
@UrbanLegend: sprawdź bardzo dokładnie wszystkie bezpieczniki (absolutnie nie opieraj się jedynie na jego wyglądzie). Jeśli one są ok to druga diagnoza (mniej optymistyczna) - możliwa usterka multitimera.
Sprawdź też resztę rzeczy jak np. działanie wycieraczek, górnego oświetlenia wewnątrz kabiny (czy wygasza się po zamknięciu auta), podświetlenie tablicy rejestracyjnej itd.
@UrbanLegend: wspomniałeś też o braku alarmu, a czy działa ci ryglowanie drzwi (tzw. zamknięcie "na dwa razy", gdzie pierwsze wciśnięcie przycisku zamknięcia na kluczyku zamyka drzwi, a drugie rygluje drzwi).
Który rocznik tej Astry? Montowałeś jakieś żarówki LED gdziekolwiek w aucie (mam na myśli te od oświetlenia zewnętrznego jak i wewnętrznego)?
@strusmig: Zasadniczo wszystko inne działa, wszystko co do tej pory znalazłem wypisałem na wstępie. Bezpieczniki sprawdziłem wszystkie na ciągłość obwodu miernikiem, każdy sprawny. Nie sprawdziłem przekaźników bo szczerze nawet nie wiem jak to zrobić. Przerabiałem licznik ze zwykłych żarówek na paski ledowe, jeździło z pół roku bez problemu... Odnośnie multitimera, kupiłem drugi o takich samych numerach, ale z samochodu z innym silnikiem i inna data produkcji, niestety to nie załatwiło
Wsiadam pewnego razu po pracy do samochodu, odpalam, jadę na stację, wszystko gra. Zatankowałem, a po odpaleniu nie działa: podświetlenie licznika, podświetlenie panelu nawiewów, regulacja jasności wnętrza, światła przeciwmgielne przód/tył oraz brak alarmu włączonych świateł po wyjęciu kluczyka. Zaznaczam, że 5 minut wcześniej wszystko działało. Co mogło umrzeć?
Edit. Zaznaczę, że np. na liczniku wszystkie kontrolki + podświetlenie przebiegu działa, tylko podświetlenie tarcz umarło.
#samochody #motoryzacja #elektronika (?) #mechanikasamochodowa
@UrbanLegend: sprawdź bardzo dokładnie wszystkie bezpieczniki (absolutnie nie opieraj się jedynie na jego wyglądzie). Jeśli one są ok to druga diagnoza (mniej optymistyczna) - możliwa usterka multitimera.
Sprawdź też resztę rzeczy jak np. działanie wycieraczek, górnego oświetlenia wewnątrz kabiny (czy wygasza się po zamknięciu auta), podświetlenie tablicy rejestracyjnej itd.
Który rocznik tej Astry? Montowałeś jakieś żarówki LED gdziekolwiek w aucie (mam na myśli te od oświetlenia zewnętrznego jak i wewnętrznego)?
@strusmig: Pisał o piszczku informującym o zapalonych światłach przy wyłączonym zapłonie i otwartych drzwiach kierowcy, taki bajer w starych oplach.