Wpis z mikrobloga

W sumie to nic nie wiem o #gielda ale mam pytanko może mondre może gupie, nie wiem. Czy to działa tak, że jak ktoś ma na sprzedaż bardzo dużą ilość akcji jednej spółki, a nikt nie chce kupić tak dużej ilości i ten ktoś zrobi polecenie sprzedaży, to to jest dzielone między wielu ludzi, którzy chcą kupić małą ilość akcji tej spółki?
  • 5
  • Odpowiedz
@zwei: tak jest, po prostu wisi zlecenie sprzedazy pewnej ilosci akcji po określonej cenie, a pojedynczy inwestorzy skubią w tej cenie az do momentu wykupienia tych akcji
  • Odpowiedz
@zwei: apropos forum bankier: jako że zaczynasz - unikaj, zredukuj do 0 podejmowanie decyzji na podstawie wpisów na forum bankier ;) gdybym mógł cofnąć czas, nie wchodziłbym tam na początku przygody z inwestowaniem
  • Odpowiedz
@karolzzr: Zdarzają się tam mądre wypowiedzi, ale ich iść jest procentowo gorsza niż na randomowych portalach ze śmiesznymi obrazkami. Też polecam unikać kierowania się tym forum.
Na wypoku tag giełda też średni wg mnie, bo jak prześledzisz kilkanaście wątków wstecz to albo o akcjach zagranicznych albo cdp - tak jakby nie było innych spółek na gpw
  • Odpowiedz