Aktywne Wpisy
Caracas +1083
Od jakiegoś czasu w wolnej chwili zazwyczaj w pracy wbijam się na niemiecką Wikipedię. Następne wchodzę w artykuł o jakiejś gminie / małym miasteczku, które dumnie chwali się zasłużonymi obywatelami i wklejam im zbrodniarzy wojennych, którzy żyli sobie w tym miejscu po wojnie :D
Zdjęcie dla przykładu.
Niestety często edycja wchodzi dopiero za 3-4 razem bo jest usuwana lub edytowana często przez gminę ale jestem uparty :D
Następne staram się edytować artykuł
Zdjęcie dla przykładu.
Niestety często edycja wchodzi dopiero za 3-4 razem bo jest usuwana lub edytowana często przez gminę ale jestem uparty :D
Następne staram się edytować artykuł
Arseri +4
Siema Miraski.
Muszę zwrócić się do was o pomoc.
Od lutego spotykam się z loszka, podobny mamy lvl ok. 40. No i wszystko się dobrze układało, szło w jak najlepszym kierunku. Ale wczoraj jednak coś mi się lampka zapaliła. Otóż jakiś czas temu, mówiła mi, że jej ex do niej pisze, ale ma to zablokowanego, że chce być szczera. Myślę No spoko, chłop może się nie potrafi ogarnac, coś dalej czuje. No
Muszę zwrócić się do was o pomoc.
Od lutego spotykam się z loszka, podobny mamy lvl ok. 40. No i wszystko się dobrze układało, szło w jak najlepszym kierunku. Ale wczoraj jednak coś mi się lampka zapaliła. Otóż jakiś czas temu, mówiła mi, że jej ex do niej pisze, ale ma to zablokowanego, że chce być szczera. Myślę No spoko, chłop może się nie potrafi ogarnac, coś dalej czuje. No
Chcę ten temat rozłożyć na co najmniej dwa wpisy, bo jest o czym pisać. ;) Na starcie zapraszam wszystkich, który jeszcze tego nie zrobili, do przeczytania tego wpisu. Inaczej nic nie zrozumiecie.
Jery występowały w naszej rodzinie od zarania dziejów, ale przenieśmy się najpierw do staropolszczyzny. Występowało w niej 8 par samogłoskowych, każda krótka głoska miała swój długi odpowiednik. Fonemy „ь” (jer miękki) i „ъ” (jer twardy) niegdyś stanowiły krótkie odpowiedniki długich „i” oraz „u”. Przypuszcza się, że jer twardy wymawiano jako bardzo krótkie „y”, a jer miękki jako bardzo krótkie „i” lub „i” bliskie „e”.
Pod koniec epoki prasłowiańskiej wytworzyły się dwa warianty każdego z jerów: miękki rozpadł się na „ь̥,” (mocny) i „ь̯,” (słaby), twardy na „ъ̥” (mocny) i „ъ̯”(słaby). W tym momencie w naszym języku wytworzyła się swego rodzaju harmonia - jery mocne i słabe zawsze występowały na przemian. Licząc od tyłu, jery nieparzyste zawsze były słabe, a parzyste mocne.
Jery dość szybko zanikły ze wszystkich języków słowiańskich i po dziś dzień widać po nich ślad - spowodowały zmiany w systemie wokalicznym, jednak nie wszędzie wyglądało to tak samo. Weźmy na tapet słowo sen. W staro-cerkiewno-słowiańskim mamy „sъnъ”, w polskim i czeskim „sen”, w rosyjskim „son”, a serbsko-chorwackim „san”.
Po wypadnięciu jerów wygłosowych (tych na końcu słowa) utworzyło się w naszym języku wzdłużenie zastępcze, czyli wydłużenie innej samogłoski w środku słowa, na przykład „wrogъ” - „wrōg”, „rogъ” - „rōg” („ō” to długie „o”).
Jeżeli chcesz widzieć więcej tego typu wpisów, zaobserwuj mnie lub tag #polskizmeivels. W komentarzu znajduje się też spamlista, jeżeli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia.
#uczsiezwykopem #polski #jezykpolski #gruparatowaniapoziomu
Komentarz usunięty przez autora
@promateosz Było sporo próśb o wpisy na temat staropolszczyzny, więc o niej piszę. Na razie we wtorki będę wrzucać o bieżących problemach + teraz mam ferie, więc pewnie będę miała jeszcze okazję coś wrzucić w tygodniu. ;)
@Trzesidzida Zapisałeś się pod ostatnim wpisem do spamlisty. (ʘ‿ʘ)
@Pepe_Roni Mam cię wpisanego na spamlistę od dłuższego czasu. Jeżeli chcesz, mogę cię
@ms93 Jery w bułgarskim obecnie albo zmiękczają poprzednią głoskę, albo wymawiane są jako a lub u. ;) To nie to samo. Z rosyjskim na przykład też nadal się zapisuje jery.
Komentarz usunięty przez moderatora