Wpis z mikrobloga

Taka sytuacja. Samochód zarejestrowany w Polsce posiadał OC w Polsce jakoś do końca roku. W grudniu został on zarejestrowany w Niemczech i tam ubezpieczony. Polski urząd mówił, że w Polsce nie trzeba wyrejestrowywać samochodu. Rejestracja w Niemczech spowoduje, że oni się o tym dowiedzą. Teraz PZU (bo tam był zarejestrowany samochód w Polsce) przysłał wezwanie do zapłaty za automatyczne przedłużenie ubezpieczenia. Czy tak powinno być, skoro auto jest już zarejestrowane w innym kraju? Będe jeszcze się kontaktował z PZU, ale teraz moge tylko zapytać na mirko...

#samochody #ubezpieczenia
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Teraz PZU (bo tam był zarejestrowany samochód w Polsce)

@Zashi: ubezpieczony :)

Strzelam, że nie kontaktowałeś się wcześniej z ubezpieczycielem. Towarzystwa ubezpieczeniowe nie porozumiewają się z wydziałami komunikacji, stąd nie mają prawa wiedzieć, że cokolwiek zmieniło się w kwestii kraju zarejestrowania samochodu.
  • Odpowiedz
@Zashi: nie chcę podważać jego kompetencji, ale to nie jest prawidłowe rozwiązanie. Wypowiedzenie automatycznego wznowienia ma swoje ograniczenia.

Tutaj sprawa jest bardzo prosta, wyrejestrowanie pojazdu w PL lub jego zarejestrowanie za granicą jest podstawą do ROZWIĄZANIA polisy. Wypowiedzenie jest czymś innym.

Wyślij im dokument potwierdzający wyrejestrowanie pojazdu/zarejestrowanie w innym państwie i to załatwi sprawię na 100%
  • Odpowiedz
@jadalny_kasztan: Dobra. Potwierdzenie rejestracji w Niemczech też chcę wysłać. Mam też PDF z zapisem chatu, to dołączę do maila wraz z rozwiązaniem tej starej umowy. W Polsce ubezpieczenie było do 30.12.2019, a samochód został w Niemczech zarejestrowany 23.13.2019, tak że w Polsce przestał istnieć.
  • Odpowiedz