Wpis z mikrobloga

Spotkaliście się z takimi warunkami na terapii gdzieś?

Terapeuta będzie oczekiwał że jeśli nie będzie mnie na wizycie, poniosę jej koszt.
Jeśli zdecyduje się przerwać terapię, wymaga minimum 2 jeszcze wizyt zanim przestanę przychodzić.
Mogę wziąć urlop w pracy tylko w terminie w którym terapeuta będzie mieć urlop, inaczej muszę płacić za ten czas gdy mnie nie będzie.
Wystawia tylko paragon, też nie zawsze, nie może wystawić faktury (a np. to się przydaje przy ubezpieczeniu medycznym)
Nie dał mi jak na razie żadnej kartki co do upoważnienia jakiejś osoby o rzeczach które dzieją się na terapii (zazwyczaj takie coś podpisywałem)
#psychologia #psychoterapia #pytanie #depresja #fobiaspoleczna
  • 29
  • Odpowiedz
@Wychwalany: chodziło mi o to że u 2 takich, dwóch takich czyli 4 różnych osób.

NIGDY nie miałem.czefos takiego, nawet nie wiedziałem że coś takiego jest. A to właśnie wydaje się logiczne.

Jutro akurat mam sesje zapytam o tą jego szkołę, o to czy moglibyśmy się przełączyć na inny nurt skoro działa w obu. Rażące jeśli się zgodzi bedzie dla mnie to że ja z tym musiałem wyjść gdzie nie dowiedziałem
  • Odpowiedz
@nowylogin234: ten pan na znanym lekarzu wspomina, że edukował się w śląskiej szkole psychoterapii, ale nie znany jest wynik tej edukacji - czy skończył całą, połowę, czy po zakończeniu ubiegał się o certyfikat - wg mnie, gdyby skończył, to by się tym pochwalił bardziej wprost... Ogólnie szkoła oferuje pełne 4 letnie szkolenie na terapeute:

http://www.psychoterapia-silesia.org.pl/szkola_psychoterapii,program.html

czy moglibyśmy się przełączyć na inny nurt skoro działa w obu

@nowylogin234: nie spotkałem się
  • Odpowiedz
fobia społeczna która steruje w konkretnych momentach mna

@nowylogin234: w poz-beh, gdy poznasz techniki radzenia sobie z tym problemem, będziesz w ramach eksperymentów behawioralnych wystawiany na ich działanie. Terapeuta będzie obserwował i później będziecie to obgadywać. Często są to eksperymenty poza gabinetem, np. gdy boisz się jeździć windą, robić zakupy, przebywać na dużych przestrzeniach, w halach, w tłoku itd.
  • Odpowiedz
@Wychwalany:

Jeśli nasz sposób myślenia prowadzi do cierpienia (przykrych emocji, doznań z ciała, dezadaptacyjnych zachowań) to nie znaczy, że jesteśmy wobec tego bezradni. Każdy może zmienić swój wyuczony i stosowany automatycznie sposób interpretowania wydarzeń i dzięki temu wpłynąć na poprawę swojego nastroju.

Jeżeli cierpisz z powodu jakiejś rzeczy, to nie ta rzecz Ci przeszkadza, lecz Twój własny sąd o niej. I w Twojej mocy jest go zmienić

No nie wiem. To
  • Odpowiedz
A to cierpienie pozwala zauważyć że coś jest nie tak z tobą. Jesteś #!$%@? - ludzie cię odrzucają - zauważasz że nie możesz nawiązać relacji z ludźmi - zaczynasz doszukiwać się przyczyn albo nie.

@nowylogin234: typowe błędne koło, które terapeuta Ci rozrysuje. Musisz z niego "wyskoczyć".

chce jebnac się w głupi łeb jak coś źle robię i robić poprawnie

jak poznasz co napędza Twoje koło terapeuta pokaże Ci techniki "robienia tego
Wychwalany - > A to cierpienie pozwala zauważyć że coś jest nie tak z tobą. Jesteś #!...

źródło: comment_ISF2N9V31EjIXhNqLIWb00lJJJPBGgI1.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
Jeżeli powstały jakieś dynfunkcje które sprawiają że zachowuje się

Kogoś kto mi #!$%@? źle wzorce zachowań, ale moja rola żeby je zmienić

@nowylogin234: rozszerzeniem terapii poz-beh jest terapia schematów. Przypuszczam, że dla Ciebie odpowiedni byłby terapeuta poz-beh który pracuje również na schematach. Więc masz już trzy duże zagadnienia, którymi specjalista powinien się charakteryzować: zakończenie szkoły terapii w nurcie poz-beh, treningi umiejętności społecznych, praca na schematach. Trening można robić u innej osoby,
  • Odpowiedz
@Wychwalany: nie zapisywałem więcej wizyt u tego terapeuty. 3 spotkanie też było trudne bo nie miałem na tyle swobody żeby w ogóle opowiadać o swoich problemach. Ja chyba nie trafię na terapeute pod siebie ;(
Spróbuję znaleźć coś z uwzględnieniem tego co napisałeś. Miałem ogromną nadzieję że to ten będzie tym strzałem w 10
  • Odpowiedz
@nowylogin234: przed konsultacjami możesz na spokojnie wszystko spisać na kartkę, do notatnika i przyjść z tym na sesje i z tego korzystać. Nie musisz tego "recytować" z pamięci. Pomoże Ci to "wypluć" to z siebie, a terapeucie szybciej postawić diagnoze. Wyżej wkleiłem link z jakich obszarów należy się przygotować. Jeśli diagnozą będzie kilka zaburzeń to ustalicie plan w jakiej kolejności nad nimi pracować w trakcie terapii.

Miałem ogromną nadzieję że to
  • Odpowiedz