Wpis z mikrobloga

Za jakiś czas czeka mnie wykończenie mieszkania. Chciałbym wcześniej ogarnąć temat #smarthome. Nie wiem od czego zacząć. Z jednej strony mam kilka produktów samsunga, więc używam #smartthings. Myślałem, żeby zamówić gdzieś smartthings hub i ogarnąć nim np. żarówki z Ikei. Problem taki, że nie jest oficjalnie dostępny w PL.
Przeglądając allegro, zauważyłem, że większość rzeczy komunikuje się po wi-fi i z tego co wiem, nie jest kompatybilna ze smartthings. Jak to ugryźć? Ostatnio dowiedziałem się o czymś takim, jak jak #homeassistant. Zastanawiam się, czy nie lepszym rozwiązaniem będzie kupno takiego gigabyte brix, postawienie na nim esxi i zrobienie maszyny hass. Do tego dokupić jakiegoś USB sticka zigbee.
Ma ktoś jakieś doświadczenie w tym temacie. Jak wygląda integracja home assistant i smartthings? Czy home assistant ma jakieś rozwiązania chmurowe? W tej chwili router, który mam od UPC nie oferuje żadnej konfiguracji, nie ma możliwości przekierowywania portów, zarządzania dhcp, pewnie też mam dynamiczne IP. Jest więc jakaś możliwość zdalnego sterowania bez wystawiania maszyny w świat? Znowu smartthings działa chyba głównie w chmurze, jak padnie mi internet, to będę miał możliwość zapalenia światła włącznikiem zigbee/zwave?

System potrzebuję pod urządzenia typu klimatyzator, oczyszczacz powietrza, odkurzacz, pralka, oświetlenie, pewnie jakieś gniazda elektryczne, głowice termostatyczne, rolety,czujniki temperatury/otwarcia/obecności i jakiś monitoring (kamery)

Może poleci ktoś coś?
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

HA jest bardzo fajny ale albo stanie sie twoim hobby albo go znienawidzisz. Na SmartThings znowu nie bedziesz mogl zrobic 3/4 rzeczy ktore sobie wymyslisz :P
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@luke: co do dostępu zdał ego możesz sobie odinstalować ZeroTier i będziesz miał dostęp niezależnie od publicznego/stałego IP
  • Odpowiedz
@luke: Polecam zainstalować Home Assistant w dockerze na mini pc typu Gigabyte Brix (dobra wydajność i niskie zużycie energii) i do tego podłączyć usb stick o nazwie Conbee II do komunikacji z urządzeniami przez ZigBee (bez chmury, np. czujniki Aqara, żarówki Ikea Tradfri).

Co do SmartThings to integracja wraz z filmikiem jest pokazana na oficjalnej stronie tej integracji:
https://www.home-assistant.io/integrations/smartthings/

Nie sprawdzaliśmy jeszcze dokładnie SMartThings, ale wygląda na to, że jego połączenie z Home Assistant jest przez chmurę, ale nie zawsze jest tak, że wszystko przestanie działać w momencie utracenia połączenia internetowego, np. smart włączniki często przełączają prąd niezależnie od tego czy podłączyłeś je do systemu producenta. Jedynie co w takim wypadku chwilowo stracisz, to możliwość sterowania z poziomu
  • Odpowiedz