Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
Mirki (i mirabelki jeśli jakieś tu są) z #raspberry #raspberrypi mam problem z #pihole albo to ja jakiś głupi jestem. Zainstalowałem na malince pihole i cały system bangla i mogę łączyć się sieciowo ale nie wiem jak ustawić ją jako DNS (coś zmienić w routerze?) I jak dodać filtry blokad żeby blokowało reklamy. Obecnie u mnie zero blokad reklam a takie statystyki. Ktoś pomoże?
ParanoidBumblebee - Mirki (i mirabelki jeśli jakieś tu są) z #raspberry #raspberrypi ...

źródło: comment_Gis4TRzWtBEDph0nGtVsDxnnWEEZeISG.jpg

Pobierz
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ParanoidBumblebee: Ustawiasz w routerze DNS wskazując na IP raspberry pi. Najlepiej też ustaw sobie rpi na statyczny adres albo skonfiguruj rezerwację dla raspberry pi w ustawieniach routera.

I jak dodać filtry blokad żeby blokowało reklamy. Obecnie u mnie zero blokad reklam a takie statystyki. Ktoś pomoże?

@ParanoidBumblebee: Poszukaj sobie polskich filtrów do PiHole w necie. Na githubie widziałem, że ktoś to zbiera w jednym miejscu.
  • Odpowiedz
@ParanoidBumblebee: musisz zalogować się do ustawień swojego routera i tam zmienić domyślny serwer DNS na ten z malinki, zazwyczaj jest poprostu oddzielna zakładna "network settings", "ustawienia sieciowe", "DHCP" itd i tam masz coś takiego. Wpisujesz adres IP malinki, reset i powinno działać.

edit. w tym wpisie podałem też trochę filtrów, jak chcesz to możesz sprawdzić https://www.wykop.pl/wpis/41509949/50-zablokowanych-a-na-wp-i-tak-sie-2-reklamy-pokaz/
423frewq4f23 - @ParanoidBumblebee: musisz zalogować się do ustawień swojego routera i...

źródło: comment_gNFygWJvDjCGCNzcxNXBoRagjB3MBOFS.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@423frewq4f23: @Kryspin013: Panowie albo ja jestem głupi albo robię coś źle. Załadowałem na start podstawowe blokady i ustawiłem na routerze DNS na adres IP maliny z piholem. Teoretycznie na web pihole pokazuje podłączone urządzenia tak jak na zdjęciu ale reklam nawet tych podstawowych nie blokuje. Ustawiłem na laptopie DNS na adres maliny i wtedy Bangla ale nie działa na np urządzeniach z androidem.
Jeżeli to ma znaczenie to
  • Odpowiedz
@ParanoidBumblebee: a jaki to model routera? imo powinno to być gdzieś w DHCP. Może sprawdź jeszcze czy reklamy blokują się jak podłączysz np. laptop kablem do routera, bo niektóre mają funkcją ustawiania różnych preferencji dla różnych urządzń, portów.
  • Odpowiedz
@ParanoidBumblebee: to masz ustawione blokowanie reklam tylko po kablu - jak podłączysz PC/laptopa do portu Ethernet w routerze. W ustawieniach wifi z tego co widzę nie masz możliwości zmiany DNS to chyba będziesz musiał włączyć najpierw DHCP w Pi-Hole a później wyłączyć DHCP w ustawieniach routera.
  • Odpowiedz