#samochody #motoryzacja Pytam dla kolegi. ;) Jakie auto polecilibyście na #pierwsze4kola do kwoty 15 000 PLN dla człowieka, który zrobił prawko w wieku 24 lat i nie interesuje go pokazanie się przed kolegami, szybka jazda, upalanie itd., a jego podstawowym celem i marzeniem są wyjazdy w stylu bloga roadtripbus itd? Domyślam się że bus VW T4 na początek to pewna przesada. więc co w takim razie? Auto powinno mieć możliwość spania w 2 osoby w środku i jednocześnie być proste, tanie w utrzymaniu itd.
Astra II kombi? jakieś Kangoo, Berlingo? Logan MCV?
diesel lub benzyna+LPG, dobrze by było jakby była klima.
LPG jest super do miasta. W trasy zdecydowanie diesel. Głównie ze względu na zasięg
@Atreyu: ja bym jeszcze dodal ze jesli autor chce jezdzic po jakis zadupiach, moze byc ciezko znalezc stacje LPG, sa miejsca w europie gdzie jest ich bardzo malo. No i montaz butli, jak chce w tym aucie spac to moze byc ciezej ze zbiornikiem w bagazniku albo we wnece na kolo zapasowe, bo wtedy spi z kolem.
Z drugiej strony tez pytanie czy chce jezdzic zima w naprawde chlodne miejsca, bo w takich warunkach wieksza szansa ze benzyna odpali zawsze, wiec moze jednak lepiej PB + LPG i najwyzej troche pojezdzi na bogato ( ͡
@DerMitteleuropaer: z różnych aut ludzie budują kampery, naoglądałem się tego sporo jak chciałem robić swój (nie wyszło - jeszcze). Kangoo i berlingo niestety odrzuciłem bo za krótkie na wygodne spanie - chyba ze kangoo Maxi ale są mega rzadkie, a kangoo chciałem 4x4 i tak. T4? Świetny pomysł, tylko ciężko znaleźć dobry egzemplarz. Jeśli dopiero co zrobiłeś prawko, warto pomyśleć o czymś jednak mniej klockowatym tak jak pisze kolega wyżej,
długie volvo, no ale volvo jest niskie na kamperowanie.
@m4g33k: tak, spanie w kombiaku przejdzie, kamperowanie z pewnym trudem. Lepsze to oczywiscie niz jakies Kangoo, ale jak chce sie troche posiedziec, poczytac jak pada to chcialo by sie miec sufit wyzej No i jak masz wiecej przestrzeni to pozniej ja zachuchasz w nocy, i tak uchylona szybka to koniecznosc ale roznica jest
Jakie auto polecilibyście na #pierwsze4kola do kwoty 15 000 PLN dla człowieka, który zrobił prawko w wieku 24 lat i nie interesuje go pokazanie się przed kolegami, szybka jazda, upalanie itd., a jego podstawowym celem i marzeniem są wyjazdy w stylu bloga roadtripbus itd? Domyślam się że bus VW T4 na początek to pewna przesada. więc co w takim razie? Auto powinno mieć możliwość spania w 2 osoby w środku i jednocześnie być proste, tanie w utrzymaniu itd.
Astra II kombi?
jakieś Kangoo, Berlingo?
Logan MCV?
diesel lub benzyna+LPG, dobrze by było jakby była klima.
@DerMitteleuropaer: to chyba ci się jedno zero pomyliło, bo to świetne auto do 1500, a nie 15 000
@Atreyu: ja bym jeszcze dodal ze jesli autor chce jezdzic po jakis zadupiach, moze byc ciezko znalezc stacje LPG, sa miejsca w europie gdzie jest ich bardzo malo.
No i montaz butli, jak chce w tym aucie spac to moze byc ciezej ze zbiornikiem w bagazniku albo we wnece na kolo zapasowe, bo wtedy spi z kolem.
Z drugiej strony tez pytanie czy chce jezdzic zima w naprawde chlodne miejsca, bo w takich warunkach wieksza szansa ze benzyna odpali zawsze, wiec moze jednak lepiej PB + LPG i najwyzej troche pojezdzi na bogato ( ͡
@m4g33k: tak, spanie w kombiaku przejdzie, kamperowanie z pewnym trudem. Lepsze to oczywiscie niz jakies Kangoo, ale jak chce sie troche posiedziec, poczytac jak pada to chcialo by sie miec sufit wyzej
No i jak masz wiecej przestrzeni to pozniej ja zachuchasz w nocy, i tak uchylona szybka to koniecznosc ale roznica jest
@Atreyu: @DerMitteleuropaer: na normalnej butli spokojne robisz 400km. To dobry moment na kilka minut przerwy.
Ps. Tylko diesel. Multi w benzynie pali jak smok i nie jedzie