Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@nightfaler: to administracyjna kara, policja Ci jej nie wlepi, jedynie teoretycznie mogą zatrzymać dowód rejestracyjny za niezgodność danych. Każdy mówi co innego bo jest z tym niesamowity burdel. Ja jeżdżę z umowami zawsze, kiedyś miałem takiego gruza, że gość w dowodzie miał 110lat, jakieś postępowania spadkowe itp, przy kontroli mi tylko sugerowali przerejestrowanie. Możesz zgłosić nabytek staroście, listem poleconym, poszukaj artykułu na autoblogu o tym
@Voxen: Wielki, bo jak się okazuję tego typu wycieczka to praktycznie cały dzień stracony na stanie w kolejce.

@alejasienieznam: @Kezcliw: Czyli w najgorszym wypadku grozi mi 500(mandat) + 1000 kary administracyjnej xD

@jeloo: To jest jedna z interpretacji.
summa summarum i tak pewnie pojadę tylko pierońsko nie chce mi sie tego robić jutro. Widząc co działo się dziś i w piątek.
@nightfaler: trzeba było pomyśleć szybciej, teraz są kolejki bo każdy się boi a gdybyś zrobił to jak normalny człowiek w ciągu 30 dni od kupna to byś teraz nie miał problemu. Kolejka w "normalnym" dniu to max 30 min i idzie całkiem sprawnie.
@jeloo: @nightfaler: Podstawa prawna mandatu to art 97 KW w zw z art 78 ust 2 pkt 1 PRD od 20 zł do 500 zł, tak jest napisane w moim taryfikatorze. @PeterFile: W art 78 PRD jest napisane:

Właściciel pojazdu zarejestrowanego jest obowiązany zawiadomić w terminie nieprzekraczającym 30 dni starostę o:

1)

nabyciu lub zbyciu pojazdu;

2)

zmianie stanu faktycznego wymagającej zmiany danych zamieszczonych w dowodzie rejestracyjnym.

Zawiadomienie jest
@Kezcliw Tak, ale to, do 1 stycznia nie było obwarowane żadną karą, czy to administracyjną, czy z kw. Od 1 stycznia będzie karane administracyjnie, ale będzie to dotyczyło wyłącznie aut zakupionych po tej dacie.

Mandat dostaniesz jak nie masz oprócz dowodu rejestracyjnego kompletu umów. Jak masz wszystkie dokumenty udowadniające, że jesteś właścicielem pojazdu to nie masz żadnych problemów na drodze, o czym sam kilkukrotnie się przekonałem ;)
@jeloo: Jestem policjantem, wiem za co mogę wystawić mandat. Brak przeglądu czy nieprzerejestrowanie pojazdu w wyznaczonym terminie jest karane mandatem, podałem podstawę prawną wyżej. To że nikt za to nie karze to jest dobra wola policjantów.
@Kezcliw: A od kiedy można karać za coś co nie jest wykroczeniem ? Przepis jest jasny masz zawiadomi. Zawiadomienie = Poinformowanie, jeżeli był by tam jeszcze jeden punkcik " Nabywca jest zobowiązany dokonać zmiany w D.R" to może mógł byś to podciągnąć pod ten śmieszny artykuł. A tak nawet nie masz możliwości zweryfikowania czy ktoś zgłosił nabycie czy nie.